Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snídaně je základ dne!

Stres a shon poslední doby nás často nutí k zanedbávání nejdůležitějšího jídla dne – snídaně. V České republice snídají zhruba dvě třetiny lidí, u mládeže dokonce pouhá polovina. A to je velmi málo! Lidé, kteří nesnídají, potřebnou energii dohání různými pamlsky během celého dne a tím v konečném součtu naberou daleko více kalorií. Po noci, kdy tělo odpočívá, je nutné organismus znovu nastartovat. Tělo zpracuje vyšší dávku energie, navíc neukládá tuky do zásob, jako je tomu po večerní hostině.

K snídaní jsou vhodná jídla s nižším glykemickým indexem. Ta zahánějí hlad na delší dobu. Doporučit tak můžeme celozrnný chléb, nízkotučný sýr, tvaroh, jogurt, mysli, banán, sójové mléko, mléčné, zejména zakysané výrobky. Naopak nepříliš vhodné je bílé pečivo, koblihy či hamburgery. Pokud se od nich ale nedokážete oprostit, jezte je raději ráno, než večer.

Podle výzkumu amerického dietologa Nikhila V. Dhurandhara z Biomedicínckého výzkumného centra Pennington mohou přes vyšší obsah cholesterolu pozitivně působit také vajíčka. „Lidé mají velké problémy zvyknout si na nějakou dietu a náš výzkum ukazuje, že volbou vajec k snídani se může dramaticky zvýšit šance na hubnutí. Zřejmě tady pomáhá zvýšená nasycenost a příjem energie, které pak pomáhají lidem zvládat pozdější omezený příjem kalorií během dne,“ tvrdí Dhurandhar. O výzkumu si můžete přečíst na serveru Novinky.cz.

Při snídani nezapomínejte taktéž na tekutiny. Vhodný je čaj, či neslazené nápoje. Opatrně naopak s oblíbenou ranní kávou, která odvodňuje a měla by vždy být podávána se sklenkou vody. Význam snídaně rozhodně nepodceňujte! Snídej sám, obědvej s přítelem, večeři ponech nepříteli…

Nezapomínejte na ředkvičky – pro hubnutí jsou ideální

Sháníte tip na vynikající jarní zeleninu, která je zároveň levná, chutná a vynikající při udržování té správné váhy? Pak neváhejte a zkuste ředkvičky. Chutnají výborně, jsou plné vitamínů a jejich kalorická hodnota je velmi nízká (80 kJ na 100 gramů).

Dají se pěstovat po celý rok, čehož také mnoho zahrádkářů využívá, a tak jsou nedílnou součástí českého jídelníčku. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek - vitamin C, B, kyselinu listovou, vápník, síru, karoten, draslík či selen. Prospívají dobrému trávení, zabraňují plynatosti, zácpě a snižují hladinu cholesterolu.

Dají se jíst čerstvé jen po omytí teplou vodou, kdy vynikne jejich jemně štiplavá chuť. Pro nejlepší gurmánský zážitek k nim doporučuji potřít chleba máslem a pojídat společně (při hubnutí samozřejmě tmavý a nízkokalorickou pomazánku). Ti, kdo rádi vaří, mohou zkusit taktéž ředkvičkový salát, pomazánku či polévku. Skvělá svačinka je pak na světě! Nebojte se, s našimi radami zhubnete do plavek!


Biopotraviny

Co znamená výraz biopotravina? Jaký je rozdíl mezi biopotravinami a obyčejnými potravinami? Jsou bioprodukty a biopotraviny vhodné pro pacienty s potravinovou alergií nebo intolerancí na potraviny?
Co je biopotravina ?

Pojem potravina je striktně vymezen v legislativě (ZÁKON č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích) . Biopotravina je produktem ekologické zemědělství ve smyslu výše uvedeného zákona – biopotraviny nesmí být vyrobeny (produkovány) za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů. Či geneticky změněných organismů. Biopotraviny nemohou obsahovat přídatné látky používané v potravinářství (É-čka a další stabilizátory, pojiva atd.).
Jak poznám biopotravinu ?

Biopotraviny mají jednoznačně stanoveno, jak musí být označovány. Biopotraviny se značí logem BIO s malým nápisem PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLTSVÍ. Logu se někdy také říká biozebra . Používat logo pro biopotravinu mohou pouze producenti, kteří pravidelně procházejí certifikačním procesem Ministerstva zemědělství respektive jím založené organizace KEZ o.p.s. (Kontrola ekologického zemědělství).
Co není biopotravina ?

V podstatě každý potravinářský produkt, který není označen jako biopotravina s logem bio-zebry. Pokud producent uvádí na obalu potraviny výrazy typu: ekologická potravina, eko výrobek, light produkt, vyrobeno v souladu s životním prostředím nebo zdravá výživa apod. neznamená to, že jde o biopotravinu, ale spíše to znamená, že produkt nesplňuje podmínky pro zařazení mezi biopotraviny.
Biopotraviny a domácí zahrádka

Pěstujete doma zeleninu a ovoce a zajímá Vás, zda jde o biopotraviny. Podle zákona určitě nejsou vlastní rajčata, mrkev, jablka nebo hrušky či jiné produkty biopotravinou. Ale pokud nepoužíváte chemická hnojiva, nemáte zahrádku u dálnice, nemáte v dohledu chemickou továrnu, používáte vhodnou sadbu a osiva atd., tak je velmi pravděpodobné, že ze zdravotního hlediska půjde o velmi podobné produkty jaké zakoupíte i s logem biozebry.
Biopotraviny a obyčejné potraviny

Biopotraviny by oproti běžně produkovaným potravinám měly být zdravější, protože neobsahují (až na výjimky) přídatné látky, neobsahují škodliviny z pesticidů, herbicidů, z ovzduší i z dalších zdrojů. Biopotraviny ve většině případů ztrácí na běžné potraviny v oblasti vzhledu (například ovoce, pečivo), trvanlivosti (absence většiny konzervačních látek). Chuťová kvalita bio a ne-bio-potravin je na posouzení jednotlivých spotřebitelů.
Potravinové alergie a intolerance a biopotraviny

Vzhledem k ekologicky nejčistšímu původu potravin jsou produkty pro alergii a intoleranci na potraviny asi vhodnější než běžné potraviny. Je ale samozřejmé, že pokud je pacient například intolerantní na lepek, tak ekologicky vypěstovaná bio-pšenice bude stejně obsahovat lepek a nebude pro celiaka vhodná. Ale konzumace biopotravin je pro organismus menší zátěží a není nutno přemýšlet o tom, zda obsahuje É-čka nebo další problematické látky. Absence přídatných látek je výhodou konzumace biopotravin a bude pro ne-alergika a ne-intolerantního na potravinu výhodná, protože přídatné látky mohou při kritické zátěži organismu být součástí spouštěcí reakce (tzv. triggeru) potravinové alergie nebo potravinové intolerance.


Čaj a hubnutí

Chtělo to, aby se moderní lidstvo vrátilo k poznatkům starým mnoho tisíc let. Ůčinky zeleného čaje byly známy už od pradávna, jenže ve středověku byl nahrazen černým čajem, který si získal větší oblibu. Dnes, kdy zelený čaj zažívá novou vlnu popularity, je především důležité naučit se ho pít.
Proč zelený a ne černý ?
Zelený čaj obsahuje kromě vitaminů a minerálů celou řadu zdraví prospěšných látek. Některé z nich se přímo podílejí na hubnutí tím, že startují metabolismus.

Polyfenoly - Díky nim zelený čaj nabízí nezaměnitelnou, lehce svíravou chuť. Pomáhají jako prevence při srdečních onemocněních a rakovině.

Flavonoidy - Tyto rostlinné pigmenty mají antioxidační schopnosti, některé působí i protizánětlivě.

Taniny - Jedná se o skupinu jednoduchých fenolů, polyfenolů a flavonoidů. Působí proti průjmu a jiným žaludečním potížím, zlepšují také proces trávení. Zároveň mají zklidňující účinek na centrální nervovou soustavu.

Katechiny - Vědci přišli na to, že působí až stokrát víc antioxidačně než vitamin C nebo E! Jeden šálek zeleného čaje se tak směle vyrovná porci brokolice, špenátu nebo mrkve. Nejnovější studie navíc odhalily jeho významný podíl na zabránění tvorby rakovinových nádorů. Právě katechiny, které efektivně štěpí tuky, ‚mohou‘ za to, že člověk při pravidelném pití zeleného čaje hubne.

L-Teanin - Má pozitivní vliv na mozkovou činnost (proto je zelený čaj tolik oblíbený u studentů před zkouškami), má antistresové účinky a zlepšuje soustředění. Ale pozor. Snižuje krevní tlak,
a proto je nutné dodržet správné dávkování.

Rady odborníků se shodují na tom, že bezpečné jsou maximálně dva a půl litru. Kouzlo zeleného čaje spočívá v jeho zdánlivě protichůdných schopnostech - povzbuzuje, ale zároveň uvolňuje napětí. A tříslovina s odborným názvem epigalokatechingalát (EGCG) přímo omezuje vytváření tuku.
Jak na to
Japonské odborné studie uvádějí, že pokud člověk vypije denně 5 šálků kvalitního zeleného čaje, spálí 70-80 kalorií. Ale to není to nejdůležitější. Látky v čaji napomáhají tělu využívat tuk jako zdroj energie.

Ten se tím pádem neukládá do zásoby. Snižuje se také tvorba ‚špatného‘ cholesterolu (LDL), naopak stoupá produkce ‚dobrého‘ cholesterolu (HDL). Extrakty ze zeleného čaje lze koupit i ve formě kapslí v lékárnách.

Pokud si chcete zelený čaj uvařit, postupujte podle následujících pravidel:

* Opatřete si raději sypaný než v sáčcích, připlaťte za dobrou značku.

* Vařte z čerstvé studené vody (nikoliv už jednou převařené).

* Konvice ani šálky by neměly být kovo­vé. Používejte keramiku, sklo nebo porcelán pokojové teploty (nejlepší by však byly mírně nahřáté nádoby).

* Doporučené dávkování je jedna lžička sypké směsi na jeden střední šálek čaje.

* Sypaný čaj se zalévá vroucí vodou, sáčky o něco chladnější (cca 80 stupňů).

Dáreček z Japonska:
Teprve nedávno se u nás začal prodávat vysoce účinný druh zeleného čaje - japonský zelený čaj Shizuoka Tea. Japonci tvrdí, že právě díky němu jsou nejzdravějším národem na světě.


Správný jídelníček pro štíhlou linii

Často hovoříme o tom, jak moc je důležité, aby byla naše strava vyvážená a obsahovala vše potřebné. Víme ale skutečně, jak musí náš jídelníček vypadat, abychom byly zdravé? A abychom si udržely štíhlou linii?

Že v něm nesmějí chybět vitamíny a minerály, to už ví dnes každé malé dítě. Určitě nikdo z nás nebude mít problém najít dostatek potravin, aby byl jejich příjem optimální. Jak ale dodat do organismu potřebné množství vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení? Není to nic složitého. Stačí:

• Zavést 5 dávek ovoce a čerstvé zeleniny denně. Například: Porce salátu, zeleninová příloha a 3 kusy ovoce – rovnoměrně rozdělené v průběhu celého dne.

• Dávat přednost kusové zelenině a ovoci před zeleninovými nebo ovocnými šťávami. Vláknina se totiž nachází především ve slupce a dužině ovoce. Při výrobě šťávy se tyto části odstraňují, takže šťáva neobsahuje téměř žádnou vlákninu.

• Dvakrát až třikrát týdně konzumovat luštěniny. Jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny.

• Nahradit některé zpracované potraviny jejich nezpracovanými variantami. Kromě obsahu vlákniny tyto nezpracované potraviny dodávají jídlu lepší chuť.

• Snažit se dostatečně a pravidelně snídat: Jedná se o vhodný okamžik ke konzumaci potravin bohatých na vlákninu (například cereálie a ovoce).

Kysané výrobky pro zdraví

Vláknina samozřejmě není všechno. Důležitou roli v našem jídelníčku hrají i kysané mléčné výrobky s bifidobakteriemi, které mají příznivý vliv na rovnováhu střevní mikroflóry. Nabídka je na našem trhu více než pestrá. Jde jen o to správně se v ní zorientovat a koupit právě ty výrobky, které skutečně mají slibované vlastnosti. Mezi ty, které lze doporučit, patří například ACTIVIA®. Aby byla ovšem tak účinná, jak potřebujeme, měli bychom ji konzumovat minimálně jednou, v optimálním případě až třikrát denně.

Na co zapomenout?

Správně jíst ovšem neznamená jen zařadit do jídelníčku vhodné potraviny, ale i vyloučit ty špatné. Chcete-li být zdravá a krásná, pokuste se co nejméně konzumovat:

*

čokoládu
*

tučná jídla
*

nápoje obsahující kofein (káva, povzbuzující nápoje)
*

alkohol
*

mátu peprnou
*

česnek a ostrá koření
*

kyselé ovoce a zeleninu (pomeranče, rajčata)
*

nápoje obsahující CO2

Nezapomeňte! Správně jíst není nic tak složitého. Zkuste to, možná budete překvapená, jak dobře se za poměrně krátký čas budete cítit.

JoJo Efekt

Jojo efekt je jeden s problémů při snižování hmotnosti - hubnutí. Označuje opakovaný cyklus snížení a následného zvýšení váhy. Vyskytuje se v případě, kdy se člověk pokouší výrazně snížit svou tělesnou hmotnost ve velmi krátké době.

Lidé se snaží rychle snížit svou tělesnou hmotnost pomocí přísné diety nebo hladovky. Jakmile se po snížení hmotnosti náhle dieta nebo hladovka přeruší, dojde opět velmi rychle ke zvýšení váhy. Ta může být pak dokonce vyšší než před začátkem hladovění. Např. osoba s váhnou 90 kg se pokouší rychle zhubnout o 10 kg během dvou týdnů. Při hladovění se to může podařit. Po ukončení hladovky se ale váha během několika dní vrátí zpět na 90 kg, nebo dokonce může ještě vzrůst. Při dalším pokusu o snížení váhy se cyklus opakuje.

Obranou proti jojo efektu je obvykle taková dieta, při které úbytek hmotnosti není tak rychlý a tělo má čas zvyknout si na snížený přísun potravy.

Celulitida

Celulitida „strašák žen“

Pojem celulitida zná v dnešní době většina žen. V běžné literatuře je tímto termínem označován typ určitého zvrásnění a dolíčkování kůže se vznikem neestetických hrbolkovitých útvarů lokalizovaných zejména na stehnech a bocích. Poetičtěji je tento stav popisován jako „pomerančová kůže“ , pro podobnost se strukturou kůry pomeranče. Již méně poetičtěji byla kůže dříve přirovnávána k „potahu staré matrace“ či „prasečí kůži“. V odborné literatuře je tento stav nazýván lipohypertrofie, méně často dermatopannikulóza.
Co je příčinou

Celulitida vzniká v důsledku hromadění tukové tkáně a v důsledku stárnutí podkožního vaziva. Ke zmnožení tukových buněk dochází zejména působením ženských pohlavních hormonů. Je za to zodpovědný převážně hormon estrogen, který má též schopnost zvláčňovat a změkčovat vazivo. Tukové buňky se proto mohou bez zábran rozšiřovat. Vznik celulitidy podporuje také uspořádání podkožního vaziva, které je odlišné u žen a u mužů.

Pevné provazce vaziva v podkoží žen probíhají souběžně a všechny kolmo k povrchu kůže. Mezi sebou uzavírají shluky tukových buněk tvořící jednotlivé lalůčky. Pokud tukové buňky zbytní, cestou nejmenšího odporu se vytlačují vzhůru směrem k povrchu kůže a podmiňují vznik drobných bouliček a vyvýšenin na kůži. Úpon jednotlivých vazivových provazců naopak zapříčiňuje drobné dolíčky.
Celulitida

U mužů je vazivo uspořádáno do propletené sítě. Při zbytnění tukových lalůčků dojde k roztažení sítě do stran a povrch kůže zůstává hladký. První známky ženské celulitidy se mohou objevit při užívání hormonální antikoncepce, při počínající nadváze i v těhotenství. Dříve nebo později postihne přes osmdesát procent žen. Častěji jsou postiženy ženy obézní, ale nevyhýbá se ani štíhlým a mladým dívkám.
Příznaky celulitidy

Celulitidou, jak již bylo uvedeno, se označuje typ určitého zvrásnění kůže se vznikem dolíčků a hrbolků. Nejdříve je patrná na zadních stranách stehen. Teprve později se projevuje i na vnitřních stranách stehen, po stranách trupu, v oblasti břicha, na hýždích i na zadní straně paží. V extrémním případě se může takto změnit celý povrch kůže. Podle stupně postižení se rozlišují 4 stádia celulitidy.

1. stádium – příznaky „pomerančové kůže“ jsou patrné pouze při tlaku na kůži. Například při „štípacím“ testu, kdy se vytvoří stiskem mezi dvěma prsty nebo tlakem dlaní proti sobě kožní řasa.
2. stádium – někdy nazývané „manekýnské stádium“ se projevuje nerovnostmi kůže, které jsou viditelné nejen při „štípacím testu“ , ale i při napnutí svalů, sezení na tvrdé podložce nebo jsou viditelné při ostrém bočním osvětlení.
3. stádium – nerovnosti jsou viditelné vždy, bez ohledu na stání, sezení, osvětlení.
4. stádium – hrubé nerovnosti kožního povrchu , které mohou být komplikovány otoky, monstrózním zvětšením tukové tkáně i bolestivostí.
V ordinaci

K diagnostice celulitidy většinou postačí lékaři podrobná anamnéza, kterou získá rozhovorem s Vámi, pohmat postižené lokality a změření krejčovským metrem.

Pokud je klinický obraz netypický a je podezření na jinou příčinu obtíží může Vás lékař odeslat na lymfoscintigrafické vyšetření (ozřejmí funkci mízního systému), nebo vyšetření sonografické, CT nebo magnetickou rezonancí (podají dobrou informaci o struktuře měkkých tkání).
Co s tím? Doktore poraď.

Řada reklam tvrdí, že právě inzerovaný přípravek (zázračný a jistě drahý) vás stoprocentně celulitidy zbaví. Pravda je však krutá. Pokud se vás již jednou zmocní „pomerančová kůže“, jen tak lehce ji neuniknete. Za úspěch lze považovat, pokud proces tvorby hrbolků lehce zmírníte a zabráníte jeho dalšímu pokračování. Léčba musí být vedena velmi komplexně, svědomitě a nejlépe s odborným lékařským dohledem. Nepodceňujte prevenci, opravdu se vyplatí. Základem léčby je „zdravý životní styl“, ale co si pod tím přesně představit? To vám postupně zde zodpovíme.

Strava
Neexistuje speciální anticelulitická dieta. Pokud však máte několik kil navíc, bylo by vhodné pokusit se je shodit. Zbavování nadváhy je „běh na dlouhou trať“ a je třeba postupovat velmi opatrně. Radikální diety přinášejí rychlý úspěch, který ale není trvalý. Neustálé hubnutí a opětovné nabírání váhy – známý jo-jo efekt, vede k ochabnutí tkání a celý stav může pouze zhoršit. Dostatečně pijte, alespoň 3 litry tekutin denně. Vhodné jsou minerální vody s minimálním obsahem sodíku a bylinné čaje.

Pohyb
Vhodný je rekreační běh, rychlá dlouhodobější chůze, jízda na kole, jízda na koni, plavání, stání a chůze v příbojových mořských vlnách, aerobik i tanec, které zvyšují prokrvení a posilují svalovou hmotu zejména kolem hýždí, břicha a na dolních končetinách. V oblastech kde celulitida vzniká nejčastěji.

Aplikace krémů
Čím se mažete má většinou druhořadý význam, i když jistý podpůrný efekt nelze některým preparátům upřít. To co je důležitější, je způsob masáže, kterou provádíte při vtírání krému do pokožky. Obdobný efekt má i každodenní masáž postižených lokalit kartáčem s jemným přírodním vlasem. Kůže by nikdy neměla být suchá a popraskaná. Je nutné dbát na její dostatečné promaštění a zachování jejího přirozeného pH.

Užívání tablet
Na trhu je řada preparátů doporučených na léčbu celulitidy. Samotné tablety však mnoho nezmůžou. Jejich užívání lze doporučit pouze jako doplněk komplexní terapie.

Lymfatická (mízní) drenáž
Jedná se o velmi jemnou a dokonale propracovanou techniku, blízkou masážím. Aktivuje se při ní podkožní lymfatický systém velmi pomalými tahy a tlaky na kůži podle přesně stanovených pravidel respektujících jeho přirozenou funkci a anatomii. Tato technika má zásadní význam pro ovlivnění celulitidy. Patří však do rukou odborníkům. Vyškoleným lékařům-lymfologům a lymfoterapeutům.

Liposukce
je chirurgická metoda, při které se tenkou kanylou z malých bodových řezů na kůži odsává podkožní tuk. Průměrné množství odsátého tuku by nemělo přesáhnout 2 litry. Není to absolutně vhodná metoda ke snížení nadváhy. Pokud jde o geneticky podmíněné zmnožení tukové tkáně pouze v určité oblasti (boky, hýždě…) a žena není schopná tento objem zredukovat dietou a cvičením, je tato operační technika dobrou volbou.

Nesmí se však opomenout, že jako každá chirurgická metoda má svá rizika a zanechává drobné jizvy. Její provedení je vhodnější v mladším věku, kdy je zachována dostatečná elastičnost kůže. Rozhodnutí o tomto zákroku je vhodné nejen konzultovat s plastickým chirurgem, ale taktéž s lymfologem, který vám poskytne jistě cenné rady ohledně péče v pooperačním období.

Další možnosti
Akupresura a thajská masáž přináší úlevu, pouze pokud je celulitida doprovázení bolestivostí, samotný problém neřeší. Zcela nevhodné je přikládání baněk s podtlakem tzv. baňkování. S nepříliš příznivým efektem je vstřikování některých látek do podkoží. Ani efekt masážních strojků není patrný. Přínosné je střídavé sprchování postiženích partií studenou a teplou vodou, což podporuje cévní rytmiku a aktivuje lymfatický systém.
Komplikace

V počátečních stádiích je celulitida považována zejména za problém kosmetický. Při extrémním postižení mohou nastat i zdravotní komplikace plynoucí zejména ze zvětšené masy tukové tkáně, jako jsou poruchy kloubů. Někdy dojde k současnému postižení mízního systému a k doprovodným otokům. Útlakem kožních nervů a cév se může stát kůže bolestivou na pohmat, snadněji se mohou tvořit modřiny, kůže ztrácí pružnost, stává se zranitelnější a náchylnější k infekcím. Neopomenutelné jsou komplikace psychické.
Riziko

Rizikových faktorů pro vznik celulitidy je celá řada. Některé lze ovlivnit, jiné hůře. Některé bohužel nelze ovlivnit vůbec, zejména genetickou dispozici.
Co podporuje vznik celulitidy?

Kromě stárnutí a nadváhy podporuje vznik celulitidy stres, nedostatek pohybu, hormonální antikoncepce, těhotenství, puberta, období přechodu, kouření a pití alkoholu a již výše zmíněná genetická dispozice. Ukládání tukových zásob kolem hýždí a na stehnech může podporovat i opakované prochládání těchto partií, špatné stravovací návyky a nedostatečný příjem tekutin.
Nejčastější otázky a odpovědi

Postihuje celulitida pouze ženy s nadváhou?
U každé ženy se může vyskytnout celulitida i u štíhlé.

Odstraní se celulitida cvičením?
Jenom cvičením není možné celulitidu odstranit.

Mohou mít celulitidu muži?
Běžně ne. Pouze výjimečně ve velmi specifických případech jako je léčba hormonálními preparáty nebo při některých onemocněních.

Maminka i babička mají celulitidu, je riziko, že ji budu mít také?
Ano. Sklony k celulitidě jsou dědičné a proto je pravděpodobné, že ji budete mít také. Snažte se vyvarovat všech činností, které podporují její vznik.

Přísná dieta celulitidu odstraní.
Žádná dieta Vás celulitidy nezbaví. Vzniká totiž z uložených tukových zásob, které se nemohou vstřebávat. Jejich ukládání je řízeno pohlavnímu hormony.

Jsou vhodné všechny sporty při léčbě celulitidy?
Nejsou. Některé mohou dokonce stav zhoršit. Jde zejména o sporty při kterých se často prudce brzdí nebo dochází k náhlým změnám směru (tenis, squash…) nebo u kterých dochází k tvrdým doskokům (odbíjená…). Pozor také na vysoké statické zátěže v posilovnách. Vhodné jsou pohybové aktivity s plynulými vláčnými pohyby (chůze, plavání, cyklistika…). Ideální je cvičení ve vodě.

Lze odstranit celulitidu chirurgicky?
Chirurgickou metodou je liposukce, odsátí tuku. Je to metoda volená v případech, kde se všemi dostupnými metodami nepodařilo odstranit tukové polštáře, zejména v problémových partiích, jako jsou stehna, hýždě a břicho. Je nutná podrobná konzultace s lékařem. Nezapomeňte že má svá rizika a že Vám zůstanou po ní drobné jizvičky.

Kdy se nejčastěji objevuje celulitida?
Celulitida se nejčastěji objevuje v základních třech obdobích života ženy v souvislosti s hormonálními změnami a jsou to:
- puberta, kolem 16. roku věku
- těhotenství a užívání antikoncepce, kolem 24. roku věku
- klimakterium – období přechodu a užívání hormonální substituce, kolem 46. roku věku

Kolik žen má celulitidu?
Tento problém dnes trápí kolem 80-90 % žen.

Mám celulitidu, s kým se mám poradit.
Odborníci zabývající se celulitidou se nazývají lymfologové a pracují nejčastěji na dermatovenerologických, angiologických nebo chirurgických pracovištích. Blízko k této problematice mají také plastičtí chirurgové a gynekologové.

Jak poznáte špatnou dietu ?

ZDRAVÁ DIETA

Už poněkolikáté zkoušíte některou ze „zaručených“ diet, kterou jste vyčetli z oblíbeného časopisu? Mučíte se hlady, jíte celý den jen jablka či pijete pouze vodu a přikusujete salátovou okurku, úzkostlivě odměřujete každý gram potraviny a každý den zvědavě stoupáte na váhu… Rafička vaší osobní kamarádky váhá, sem tam se posune doleva, někdy vás trápí, že se příliš nehýbe. A pak, jako by zničehonic, je hnedle zase zpět, anebo dokonce ukazuje ještě více, než jste doufali? Asi děláte něco špatně. V prvé řadě to, že jste zřejmě propadli „dietománii“.

Odkud se berou ty zaručené, leč nefunkční diety, a jak vypadá taková zdravá dieta. Dieta je období, kdy člověk méně jí, uvažuje co a v jaké kombinaci jí, v kterou denní dobu a podobně. Jenže jakou dietu si vybrat? Jaká je vhodná právě pro vás? Pomůžeme vám se zorientovat.

JAK POZNÁTE ŠPATNOU DIETU?

Taková dieta je:

* příliš jednostranná (jíte jenom ovoce a scházejí vám ostatní důležité živiny)
* příliš drastická (nejíte skoro nic, trápíte se hlady a brzy s dietou skončíte)
* slibující „za tři dny tři kila dole“ (diety modelek, opět jednostranné)
* taková, která zapomněla na zeleninu, založená na špatně stravitelných jídlech
* založená na zázračných pilulkách a nezměněném životním stylu
* bez pohybu (dieta, která nejde ruku v ruce s pohybem je jen polovina úspěchu)
* bez tuků, zatímco se ládujete nezdravými sacharidy (navíc existují i „ty správné“)
* taková, na níž neustále myslíte (obtěžující)

4 HLAVNÍ DŮVODY, PROČ „ZARUČENÉ“ DIETY NEFUNGUJÍ

1. Stanovili jste si dietu příliš přísnou a nakonec selžete, protože se trápíte hlady.
2. Neomezujete při dietě jen tučná a sladká jídla, ale všechna jídla. Poté se mohou objevit zdravotní problémy a celá dieta končí.
3. Chybí vám trpělivost, motivace a pevná vůle. Všichni chtějí všechno hned a s co nejmenší námahou.
4. Stresujete se, pak bude snaha o zhubnutí marná, dokud nevyléčíte pravou příčinu nadváhy - vlastní psychiku.

A KONEČNĚ ZDRAVÁ DIETA?

* je stravovacím osobním stylem trvalejšího rázu
* je živinově vyvážená (když vaše buňky nehladovějí, není třeba ukládat si zásoby)
* je spojená s aktivním pohybem
* je veselá a pestrá (máte na ni chuť)
* nezapomíná na pitný režim
* je ta, které rozumíte (víte, co jíte, a kde vhodné potraviny seženete)

Ano. Zdravá dieta totiž vlastně žádnou dietou není! Vyhněte se tedy pro příště slovu dieta a hledejte spíše trvalejší stravovací styl spojený s vhodnými osobními návyky. A stojíte-li na pomyslném začátku, nemusíte tápat.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

XEvil breaks captchas of Google, Facebook, Yandex, VKontakte, and 8400 others!

(MashaGon, 12. 12. 2017 21:34)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.