1 kilogram srnčí plece, 100 gramů másla, 150 gramů kořenové
zeleniny, 50 gramů cibule, 15 gramů cukru, 3 cm citronové kůry, sůl,
nové koření, 5 pepřů, bobkový list, 4 lžíce citronové šťávy, 30 gramů
mouky, 100 ml červeného vína, 1 lžíce vína Madeira, vývar
Srnčí plec zbavíme kostí a kůžiček a nakrájíme na gulášové kostky. V
hrnci na rozpáleném másle si usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou
zeleninu, cibuli, přidáme citronovou kůru, cukr, nové koření, pepř a
bobkový list. Usmaženou zeleninu postříkáme polovinou citronové šťávy,
zalijeme vývarem, přidáme nakrájené srnčí, osolíme přikryjeme pokličkou
a dusíme hodinu a půl až dvě hodiny. Měkkou zvěřinu vyndáme, zbylou
šťávu zahustíme jíškou z mouky a másla, přidáme obě vína, citronovou
šťávu a povaříme. Omáčku procedíme na maso a spolu ještě chvíli vaříme.
Tatarský
biftek z lososa
kategorie:
mořské
recept
je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
1
kg mraženého lososa,
4
žloutky,
2
cibule nebo 4 šalotky,
4
stroužky česneku,
olivový
olej,
worchester,
ostrý
kečup,
sůl,
pepř.
Příprava:
Lososa
necháme téměř rozmrazit a stáhneme kůži.
Středem ryby je pruh tmavšího masa, které odkrojíme
a upravíme jinak, na biftek použijeme pouze červené
maso, (tmavé maso dodává trochu nahořklou
příchuť). Skrojíme maso podle páteře a žeber
na filety, které naškrábeme nožem najemno.
Přidáme
najemno nakrájené cibule, prolisovaný česnek,
žloutky, sůl, pepř, kečup a worchester. Směs promícháme,
dochutíme a přidáme olivový olej. Znovu pořádně
zpracujeme, až se tekuté ingredience vsáknou do
masa.
Podáváme
namazané na topince potřené česnekem. Chutná
téměř jako skutečný tatarský biftek.
Tatarský
biftek základní
Suroviny
pro 4 osoby:
600 g svíčkové
nebo zadního hovězího masa
4 žloutky
120 g cibule
40 g hořčice
2 kyselé okurky
10 g kaparů (není
nutné)
4 sardelové řezy (není
nutné)
sůl
koření: pepř,
paprika aj.
1
1/2 lžíce olivového nebo rostlinného
oleje
Příloha: topinky
Postup
přípravy II - americký (- se žloutkem umístěným
při podávání vcelku na bochánku z
masa):
Maso
uškrabeme nožem, abychom odstranili blány, a umeleme na
strojku nebo dobře usekáme na jemnou kaši. Přidáme
sůl a pepř. Navlhčenou rukou upravíme z masa bochánky,
vložíme na mísu, střed bochánku prohloubíme
a do dolíku o vložíme syrový žloutek. Kolem
masa upravíme kroužky cibule a do nich přidáme
ochucovadla a koření, např. papriku, pepř, hořčici aj.
Talíř ozdobíme vějířkem z okurky. Na stůl
postavíme lahvičky s omáčkami (worcester, tabasco,
chilli aj.) Podáváme syrové s opečeným
bílým i černým chlebem a sekanou cibulí.
Postup
přípravy II: (- se žloutkem zamíchaným do masa
již před podáváním):
Vaječný
žloutek vložíme na plýtký talíř,
přidáme hořčici a postupně zakapeme olejem. Smícháme
vše dohromady jako když děláme majonézu. Přidáme
koření a kapary, dále kečup, worcester a ochutíme
několika kapkami tabasca. Mícháme až je směs
homogenní. Přidáme rozmělněné hovězí
maso a promícháme ho hnětením vidličkou se
směsí. Ochucenou směs vložíme na list salátu
a upravíme do tvaru steaku a aranžujeme na talíři.
Ozdobíme proužky cibule s případně s vložením
dalšího koření.
------------------------------------------------------------------------------------------- Tvarohový
strouhaný kokáč
40 dkg
hladké mouky 20 dkg tuku 2 žloutky
1 prášek
do pečiva,trochu mléka a tolik kakaa aby zpracováním
na válu vzniklo tmavé tuhé těsto,které
dáme vychladnout.
Dále
50 dkg
měkého tvarohu 30 dkg cukru
3 lžíce
vanilkového pudiunku a tolik mléka aby se mohl tvaroh
nalít.
Tmavé
tésto rozdělíme na 2 poloviny.První polovinu
nastrouháme na pekáč (vymaštěný a
vysipaný),nalijeme tvaroh a navrh nastrouháme druhou
polovinu těsta.
Pečeme asi
1/2 hodiny.
Kefírové
řezi
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
2
hrnky pol. mouky 1
sklenice oleje
1 hrnek cukru 2 lžíce
kakaa nebo více 2 vajíčka
1/2 l kefíru
1/2 lžičky
jedlé sody Vše se zamíchá dohromady a
dá se péct.
Kokosové
řezi
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
35 dkg
hladké mouky 20 dkg másla 1
celé vajíčko
25 dkg
moučkového cukru 3 lžíce kakaa 1/2
prášku do pečiva
náplń:
25 dkg
moučkového cukru 25 dkg kakaa 6 bílků
na ních a vše se zamíchá
Z těsta se
udělají 2 placky mezi to se dá náplń.Po
upečení se dá navrch čokoládová poleva.
Tvarohové
koblihy
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
1 tvaroh
3 vejce 5 lžic mléka 1 prášek do
pečiva 25 dkg pol. mouky
Lžičkou
se tvoří koblíźky a hned dávají na
rozpálený olej.
Jablečný koláč
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
30 dkg pol.
mouky 30 dkg mou. cukru 30 dkg nastrouhaných jablek
15 dkg
rozehřátého tuku 1 prášek do pečiva
2 celá vajíčka
Vše se
zamíchá dohromady a dá péct .Nejlepší
je bábovka.
Linecké
těsto vánoční
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
20 dkg hl.
mouky 10 dkg cukru moučka 15 dkg másla 1 žloutek
Vše
zamíchat a vykrajovat.
Vanilkové
rohlíčky
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
15 dkg másla
20 dkg hl. mouky 10 dkg ořechů 30 dkg cukru
moučka 2 žloutky
Obalovat ve
vanilce a mou.cukru za tepla.
Medvědí
tlapky
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
30 dkg hl.
mouky 10 dkg mouč.cukru 10 dkg ořechů 20 dkg másla
1 žloutek
1 lžíce
kakaa špetku skořice a hřebíček.
Vše smíchat
a péct.
Koláč
růženka
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
3 sklenky
hl. mouky 3 lžíce cukru 5 žloutků 3 lžičky
prášku do pečiva 1 máslo
(vše
promíchat a 1/2hod. do lednice)
Těsto
rozhnětat , rovnoměrně na plech.Pokládat ovoce a drobení
a dát péct na 200až 250´C
asi na 1/2
hod. Tvaroh == pudink vanilkoví, 1 vejce, cukr.
Perník
s olejem
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
30 dkg
moučkového cukru 2 lžíce medu 2 vejce
2 lžíce kakaa 2 dcl oleje
1 prášek
do perníku 1/2 prášku do pečiva
45 dkg hl. mouky
25 dkg hr.
mouky asi 1/4 až 1/2 l mléka podle
potřeby
Vše se
zamíchá a dá péct
Zelný
salát
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Hlávkové
zelí (čínské) mrkev jablko 1 lžičku
hořčice plnotučné 1 lžičku cukru
sůl pepř
ocet cibule olej (sůl jako první).
Langoše
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
1kg hladké
mouky 8 dcl mléka 6 dkg droždí
1 lžička sole
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Přísady
600 g vepřových jazyků
NÁLEV:
1 l vody, 3 lžíce desertního vína, 1 cibule s natí, 3 stroužky
česneku, 3 lžíce sójové omáčky, špetka mletého zázvoru, špetka soli,
5 kuliček celého pepře, špetka cukru, kousek badyánu
Postup
Jazyky nejdříve asi 10 min. blanžírujeme ve vařící
vodě. Vychladíme ve studené vodě a nožem oloupeme z jazyků zrohovatelou
sliznici. Důkladně opereme a dáme vařit do nálevu, který jsme si předem
připravili. Vše vaříme pod pokličkou dokud jazyky nezměknou.
Po uvaření je vyjmeme, necháme vychladnout, zbavíme chrupek a lehce potřeme olejem, aby se leskly. Vychladlý nálev přecedíme.
Jazyky podélně nakrájíme na slabé plátky, vložíme na mísu a přelijeme vychladlým nálevem.
Tip
Servírujeme s rýží nebo zeleninovým salátem.
Doba přípravy: 30 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi
Přísady
4 steaky z hovězí svíčkoví cca po 160 g, 4 lžíce
suchého sherry, 100 g smetany, 1-2 kapky worcesterské omáčky, 1 balení
Kotányi mix Steak pfeffer, černý pepř
Postup
Steaky omyjte a osušte. Maso posypte kořením Kotányi
mix Steak pfeffer a prsty ho lehce zatlačte do masa. Steak pečte na
pánvi z každé strany 2-3 min, poté je vyjměte a překryté alobalem je
uložte na teplé místo.
Vypečenou šťávu přelijte
sherry, přimíchejte čerstvě mletý pepř, smetanu a nechte povařit, až
omáčka zhoustne. Omáčku dochuťte solí a worchesterskou omáčkou
a podávejte ke steakům.
Doba přípravy: 180 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi
Přísady
2 T-Bone steaky (svíčková a roštěná s kostí) po
600 g, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 125 ml červeného vína, 5 lžic octa
z červeného vína, 8 lžic olivového oleje, 1 balení Kotányi marináda
Steak pepřový, 1 lžíce nahrubo mletého černého pepře, 1 lžíce
provensálského koření
Postup
Steaky omyjte a osušte. Cibuli a česnek oloupejte,
cibuli nakrájejte na kolečka, česnek utřete. Rozetřený česnek dejte do
hluboké mísy.
Červené víno, ocet a Kotányi marinádu Steak pepřový důkladně promíchejte.
Polovinu cibule 1/2 lžíce koření přidejte k utřenému česneku do mísy a zalijte polovinou marinády.
Steaky položte vedle sebe do marinády, pokryjte zbytkem koření a přelijte zbytkem marinády.
Vše nechte 2-6 hod. odležet na studeném tmavém místě.
Odkapané steaky připravujeme na grilu nebo na pánvi.
Doba přípravy: 90 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi
Přísady
600 g vepřových kotlet
MARINÁDA:
4 lžíce oleje, 150 ml vody, 1 balení směsi Kotányi marináda Kotlety mexické
Postup
Důkladně promíchejte olej, vodu a obsah sáčku Kotányi
marináda Kotlety mexické. Po 5 min. přelijete marinádou připravené maso
a nechte v chladu alespoň 60 min. marinovat. Poté maso připravte na
grilu či na pánvi.
Tip
Při přípravě lze použít místo vody pomerančový džus. Maso získá lehce aromatický sladkokyselý chuťový nádech.
Doba přípravy: 90 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi
Přísady
600 g kuřecích prsních řízků
MARINÁDA:
4 lžíce oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, 200 ml vody, 1 balení směsi Kotányi marináda Kuře bylinkové
Postup
Dobře promíchejte olej, vodu, hořčici a obsah sáčku
Kotányi marináda Kuře bylinkové. Po 5 min. přelijte marinádou
připravené maso a nechte v chladu alespoň 60 min. marinovat. Poté maso
připravte na grilu či na pánvi.
Tip
Při přípravě marinády lze použít místo vody bílé víno. Maso získá originální aromatickou chuť.
Ostřejší chuťovou variantu získáte přidáním čerstvě utřeného česnek
Přísady
500 g hovězí roštěné nebo svíčkové, vejce, sůl,
lžička škrobové moučky,2-4 lžíce sádla, 5 žampiónů nebo jiných hub
(čerstvé nebo sterilované), lžíce sušených černých hub, šálek
nakrájeného bílého zelí, špenátu nebo mangoldu, několik plátků
čerstvého zázvoru nebo lžička mletého, 1 kapie, 1-2 stroužky česneku,
špetka pálivé papriky, 100 ml vývaru (i z kostky)
ZÁLIVKA:
2 lžíce desertního vína, lžíce sójové omáčky, lžička cukru, špetka glutasolu nebo vegety, lžička škrobové moučky
Postup
Maso nakrájíme na nudličky a ty překrojíme na kousky o velikosti sousta. Maso smícháme s vejcem, škrobovou moučkou a solí.
Na
pávni zahřejeme 2 lžíce sádla, rychle opečeme maso dorůžova, vyjmeme je
a dáme stranou. Ke zbylému sádlu přidáme ještě jednu lžíci sádla
a zahřejeme. Do rozehřátého sádla dáme na plátky nakrájené žampióny,
nasekané předem namočené houby, zelí, zázvor, na kostičky nakrájenou
kapii, plátky česneku, pálivou papriku a za stálého míchání několik
minut opékáme. Pak přidáme maso, zalijeme vývarem a ještě podusíme
nakolik minut.
V hrnku smícháme víno, sójovou
omáčku, cukr, škrob a glutasol a zamícháme do směsi masa a zeleniny na
pánvi. Ještě chvíli podusíme za stálého míchání. Podle chuti dosolíme.
Podáváme s rýží nebo těstovinami a doplníme zeleninovým salátem
Přísady
250 g vepřového masa (kýta, plec), špetka soli,
1 vejce, 2 vrchovaté lžičky škrobové moučky (1 lžíci namočíme ve vodě),
250 g vepřových (telecích, drůbežích) jater, 3 lžíce sádla,
150-200 g jemně nakrájeného bílého zelí (paprik, sójových výhonků),
2 stroužky česneku, 1 pálivá paprikča (nebo lžička chilli)
ZÁLIVKA:
2 lžíce desertního vína, lžíce sójové omáčky, špetka cukru, špetka
glutasolu nebo vegety, 50 g máčených sušených nebo černých hub, malý
šálek vývaru (vody)
Postup
Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky (asi 3 cm
silné) po vlákně a překrojíme na kousky o velikosti sousta. V misce je
promícháme s rozšlehaným vejcem a s namočeným škrobem, mírně osolíme
a necháme chvilku odležet. Játra nakrájíme podobně a v jiné misce
smícháme se škrobovou moučkou. Zelí jemně nakrájíme, spaříme vroucí
vodou a dáme okapat. Česnek nakrájíme na plátky, stejně tak pálivou
papriku. Připravíme si do hrnku zálivku z uvedeným přísad.
Na
hlubší pánvi rozpálíme sádlo, opečemen nejprve vepřové plátky z obou
stran, vyjmeme a dáme zatím stranou, pak opečeme plátky jater, nakonec
spařené zelí. Vrátíme na pánev osmažené vepřové maso i játra, přidáme
pálivou papriku a česnek a zalijeme vše připravenou zálivkou. Podusíme
na mírném ohni několik minut. Zakápneme červeným olejem (olej s pálivou
paprikou).
Podáváme s rýží nebo těstovinami. Doplníme zeleninovým salátem.
Autor: p. Sochor
Zdroj: Prima vařečka
Přísady
1,5 kg uzené krkovice, česnek, půl celeru, petržel, mrkev, 2 cibule, kmín, pepř, sádlo
KNEDLÍKY:
200 g vařeného uzeného boku, 100 g slaniny, 670 g veky, 200 g hrubé
mouky, sůl, mletý pepř, 3 vejce, mléko, 500 g cibule, 300 g kyselého
zelí, 200 g škvarků, 200 g sádla
Postup
Uvařené uzené osušíme, výrazně potřeme česnekem,
obalíme v pepři a kmínu či v rozdrceném jalovci nebo v zelených
bylinkách dle ročního období a pečeme v horké troubě spolu s nakrájenou
petrželí, cibulí a mrkví.
KNEDLÍKY:
Veku
nakrájíme na kostky a necháme alespoň 1 den proschnout. Na sádle
orestujeme cibuli společně s uzeným bokem a slaninou. Přidáme kyselé
zelí a necháme orestovat.
Kostky veky navlhčíme
mlékem, osolíme, opepříme, přidáme vejce a orestovanou směs slaniny,
cibule a zelí. Promícháme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Z těsta
tvoříme kuličky o váze asi 100 g, které vaříme v osolené vroucí vodě
asi 25-30 min
Přísady
600 g králičího hřbetu, 120 g kachních prsou,
80 g bílých hřibů, 4 g soli, 2 g mletého bílého pepře, 2 g koření na
zvěřinu, 20 g slaniny, 40 g cibule
HRUŠKOVÁ OMÁČKA:
120 g hrušek, 60 ml červeného vína, 1 g soli, špetka bílého pepře, 8 g škrobu, nepatrně skořice
Postup
Do odblaněného králičího hřbetu prořízneme kapsu,
kterou naplníme nasekaným kachním masem, do kterého přidáme nakrájené
hřiby, dochutíme solí, bílým pepřem a kořením na zvěřinu. Hřbet
sklepneme paličkou a okořeníme na povrchu. Z cibule a slaniny
připravíme základ, na kterém hřbet opečeme a dáme dopéct do trouby na
200°C.
HRUŠKOVÁ OMÁČKA:
Hruškovou dužinu nakrájíme a podusíme na víně s kořením. Směs rozmixujeme, povaříme a zahustíme škrobem.
Přísady
400 g kuřecího nebo vepřového masa, 200 g bambusových
výhonků (nebo zeleninové směsi, celeru, kedlubny nebo zelí), 5 lžic
sterilovaných nebo podušených hub, 4 papriky (nejlépe červené nebo
zelené), 5 lžic pórku nebo cibule, 5 lžic sterilovaného hrášku nebo
fazolek, 3 lžíce sójové omáčky, lžička mletého zázvoru, 2 lžíce
desertního vína, lžička škrobové moučky, špetka cukru, špetka glutasolu
nebo vegety, 3 lžíce oleje nebo sádla, 200 g vařených nudlí, příp. sůl,
lžíce vařených fazolí
Postup
Maso, houby a zeleninu nakrájíme na drobné kostičky,
promícháme se sójovou omáčkou, vínem, zázvorem, škrobovou moučkou
a cukrem. Necháme asi 30 min. odležet v chladnu.
Na
hluboké pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a směs rychle opékáme ze všech
stran za stálého míchání. Podlijeme několika lžícemi vody a asi 5 min.
podusíme. Přidáme glutasol, vařené fazole a nudle, ještě krátce opečeme
a prohřejeme a případně dosolíme.
I když tento pokrm není čínského původu, přesto je za čínský pokládán a rozšířil se rychle po celém světě.
Tip
Místo nudlí je možné využít zbytky rýže nebo brambor. Maso můžeme nahradit konzervou, stejně tak i zeleninu sterilovanou směsí.
Přísady
500 g mletého nemo jemně nasekaného vepřového masa,
1 velká cibule, 1 vejce, špetka pálivé papriky, 2 lžíce vína,
100 g bambusových výhonků nebo celeru, 2 lžíce sušených hub, lžička
mletého zázvoru, sůl, špetka cukru, špetka glutasolu, olej, škrobová
moučka, 500 g bílého vína, lžička cukru, 500 ml vývaru, lžíce sójové
omáčky
Postup
Mleté maso promícháme s drobně nakrájenou cibulkou,
vejcem, paprikou a vínem. Přidáme bambusové výhonky nebo celer
(nakrájené na drobné kostičky a osmažené na oleji), posekané předem
namočené houby, zázvor, sůl, cukr a glutasol. Dobře prohněteme
a necháme chvíli odležet. Z masy utvoříme 8 koulí, obalíme ve škrobové
moučce a dáme stranou.
Zelí rozebereme na listy,
odstraníme silná žebra a listy nařežeme na větší kousky (6 cm x 6 cm).
V hrnci rozehřejeme olej, dno pokryjeme polovinou nakrájených zelných
listů a lehce osmahneme. Na pánvi osmažíme koule do zlatohněda, opatřně
položíme na zelné listy a zakryjeme zbylou polovinou nakrájeného zelí.
Zalijeme vývarem, smíchaným s pálivou paprikou, cukrem, sójovou omáčkou
a vínem a dusíme asi 45 min.
Tip
Jako přílohu podáváme rýž
Přísady
400-500 g libového vepřového masa, lžička škrobové
moučky, sůl, 1 bílek, 50 g opražených mandlí, 3-4 žampióny,
100 g bambusových výhonků nebo kedlubny, 3 lžíce oleje, 1 paprika,
1 pórek, 2 stroužky česneku, špetka zázvoru, špetka pálivé papriky
ZÁLIVKA:
2 lžíce vína, lžička sójové omáčky, lžička škrobové moučky, špetka glutasolu nebo vegety, 50 ml vývaru nebo vody
Postup
Maso nakrájíme na drobné kostičky, smícháme
s rozšlehaným bílkem a škrobovou moučkou, lehce osolíme a necháme
chvíli odležet. Mezitím nakrájíme papriku na kostičky, úórek, žampióny,
bambusové výhonky a česnek na plátky.
Na hlubší
pánvi rozpálíme olej, přidáme kostičky masa, rychle opečeme ze všech
stran, vsypeme mandle, osmahneme. Přidáme papriku, žampióny, pór
a česnek, promícháme, opečeme, okořeníme zázvorem a paprikou a zalijeme
zálivkou. Podusíme několik min. za stálého míchání.
Tip
Podávám s rýží.
Přísady
600 g vepřového masa z kýty, 2 vejce, špetka soli,
lžíce ve vodě máčeného škrobu (Solamyl), olej, sádlo, 300 g špenátu
nebo pekingského zelí (mangoldu), šálek vývaru, 2 lžíce desertního
vína, lžíce sójové omáčky, lžíce oleje, špetka drcených pálivých
papriček, špetka drceného pepře, glutasol nebo vegeta
Postup
Maso nakrájíme na tenké plátky o velikosti
pětikoruny. Na misce ušleháme vejce se solí a máčeným škrobem. Směsí
zalijeme maso a dáme odležet do chladničky. Potom maso obalené směsí
z vajec rychle opečeme na oleji a olej slijeme.
Na
pánev si dáme rozhřát 2 lžíce sádla, přidáme hrubě pokrájené lístečky
čerstvého špenátu (marigoldu) nebo jemně pokrájené pekingské zelí.
Zalijeme vývarem, vínem sójovou omáčkou. Za stálého míchání dusíme
několik minut až zelenina zhřehne. Dochutíme glutasolem.
Na oleji osmahneme pálivé papričky a pepř a zvniklým ostře chutnajícím olejem přelijeme hotový pokrm.
Tip
Podáváme s rýží nebo vařenými nudlemi
Přísady
400-600 g hovězích roštěnek nebo svíčkové (i vepřové
kýty), 2-3 kapie (i sterilované), 1 velká cibule, 1 vejce, 1 lžička
škrobové moučky, lžíce vína, lžička cukru, lžíce sójové omáčky, špetka
zázvoru, špetka pálivé papriky, sůl, olej, glutasol nebo vegeta
Postup
Maso nakrájíme na jemné nudličky, smícháme
s rozšlehaným vejcem, vínem, se škrobovou moučkou, cukrem, paprikou
a zázvorem. Prudce opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji za
stálého míchání, přidáme drobně nakrájenou cibuli a kapie. Mícháme dále
na pánvi asi 2-3 min., pak přidáme sójovou omácku, špetku glutasolu,
případně sůl. Prohřejeme a promícháme.
Tip
Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Doba přípravy: 35 min.
Zdroj: Prima vařečka
Přísady
250 g čerstvých žampiónů, 2 lžíce rostlinného másla,
2 lžíce hladké mouky, 80 ml smetany, 80 ml bílého vína, 1 vejce,
8 plátků šunky, 2 malá rajčata, 75 g strouhaného sýra (ementál),
petrželka, sůl, bílý pepř
Postup
Žampióny osmahneme na másle a vyndáme z pánve.
Do výpeku vlijeme směs z mouky, smetany a vína. Uvaříme hustou omáčku, přidáme žampióny a vejce.
Připravíme si plátky šunky, na které klademe směs, svineme do kornoutku a vložíme do pekáčku předem vymazaného máslem.
Na kornoutky navršíme rajčata, posypeme sýrem, osolíme a krátce zapečeme
Doba přípravy: 60 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Rytmus života
Přísady
200 g šunky, 1 střední čínské zelí, 2 barevné
papriky, 1 stroužek česneku, špetka adžiky, 1/2 lžičky vegety, 300 ml
smetany, 2 vejce, 250 g sýru eidam, 2 lžíce strouhanky
Postup
Čínské zelí rozebereme na jednotlivé listy a omyjeme.
Necháme je oakapt, nakrájíme na nudličky a spaříme ve vroucí vodě asi
1 min. Pak zelí scedíme a necháme vychladnout.
Zelí
dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené papriky, adžiku, vegetu,
strouhanku a půl dávky najemno nastrouhaného sýra. Vše promícháme
a připravenou směsí plníme šunku, kterou opatrně stočíme do závitků.
Závitky
vložíme do zapékací mísy a zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a
zbylým sýrem. Vložíme do trouby a při 190°C pečeme asi 25-30 min.
Zapečené závitky podáváme se zeleninovým salátem.
Přísady
500 g předního hovězího, 150 g tvrdého sýra, balíček
špaget, 5 paprik, 5 rajčat, 2 feferonky, tabasco, kečup, hovězí bujón,
pepř, olej, sádlo, česnek, cibuli
Postup
Na větší kousky pokrájené, osolené a opepřené maso
osmažíme na sádle, přidáme česnek a zalijeme vývarem tak, aby maso bylo
ponořené. Osmažíme si na oleji cibuli, přidáme nakrájenou papriku a po
jejím změknutí vložíme rajčata, česnek, bujón, opepříme, osolíme
a dusíme do měkka. Zeleninu přidáme do masa, ochutíme kečupem, tabascem
a společně podusíme.
Uvařené špagety smícháme se směsí, vložíme do zapékací mísy a posypané nastrouhaným sýrem 30 min. zapékáme.
Přísady
400 g mletého masa, 250 g žampiónů, větší mrkev,
300 g strouhaného sýra, 8 větších brambor uvařených ve slupce, celer,
cibule, kečup, sladká mletá paprika, tymián
Postup
Nejdříve na pánvi zpěníme cibuli, přidáme strouhanou
mrkev a celer, pak mleté maso, žampióny, kečup. Ochutíme paprikou,
tymiánem, solí a pepřem.
Do vymazaného pekáče vložíme pokrájené brambory, na které položíme masovou směs a zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme 20 min
Přísady
4 žebírka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, rozmarýnové jehličky, sekanou zelenou petrželku,
libeček, pažitka, plísňový sýr, olej, sůl
Postup
Žebírka nakrojíme u kosti. Uděláme kapsu. Cibuli,
česnek, rozmarýn a bylinky nasekáme a přidáme plísňový sýr. Kapsu
naplníme, uzavřeme a prudce opečeme z každé strany. Pak zmírníme
teplotu a dopékáme. Podáváme s kroketami
Přísady
4 žebírka, 1 velké nakyslé jablko, 3 polévkové lžíce
másla, 1 polévková lžíce soli, 1 kávová lžička bílého pepře,
2 polévkové lžíce sladké smetany, 2 polévkové lžíce nadrobno nasekané
čerstvé máty
Postup
Žebírka omyjeme, osušíme, podél kosti maso lehce nařízneme. Jablko rozkrojíme na tenké plátky.
Na pánvi rozehřejeme máslo a žebírka prudce opečeme pokaždé straně, osolíme a opepříme. Pak je přendáme do ohnivzdorné nádoby.
Na pánvi krátce opečeme jablečné plátky, naskládáme je na žebírka, na ně dáme plátky másla.
Dopékáme v troubě ještě asi 15 min. Na závěr přidáme smetanu s přimíchanou máto
Přísady
4 tenké plátky roštěnky, sůl, pepř, hořčice, oloupané syrové brambory, cibule, kabanos, slanina
Postup
Maso osolíme, opepříme, potřeme hořčicí.
Brambory,
kabanos, slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, smícháme a vzniklou
směs pokládáme na plátky masa, které zatočíme a ovážeme nití.
Na
tuku osmahneme dozlatova cibuli, přidáme závitky roštěnek, narychlo je
osmažíme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Zbytky směsi, které se
nevejdou do roštěnek přidáme do šťáv
Přísady
800 g hovězí plece, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 muškátového oříšku,
4 kusy hřebíčku a jalovce, kousek celé skořice, 2 lžíce brusinkového kompotu, 2 dcl jablečného moštu, sůl
rýže jako příloha
Postup
Maso v celku osolíme, posypeme moukou a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji.
Zalijeme moštem, do šťávy vložíme koření, nejlépe v čajovém sítku, a dusíme přikryté na mírném ohni, až maso změkne.
Koření vyjmeme, omáčku doplníme brusinkami, maso nakrájíme na tenké plátky, přelijeme je omáčkou a s uvařenou rýží podáváme.
Přísady
700 g svíčkové, 1 cibule, 250 g rajčatový protlak, červené víno, 120 g tuku, sůl, pepř
Postup
Hovězí maso nakrájíme na nudličky. Nadrobno
nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova. Na cibulovém základu
osmahneme maso, přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak a mírně podlijeme
vodou. Poté dusíme do měkka.
Přísady
4 plátky svíčkové, niva, jablko, olej, sůl a pepř
Postup
Plátky svíčkové lehce naklepneme, osolíme, opepříme
a necháme pár hodin uležet. Poté je velmi rychle osmahneme na pánvi
z obou stran, poklademe vrstvou strouhané nivy, nakrájeného jablka
a dáme zapéct.
Přísady
450 g libového jehněčího masa, 10 stroužků česneku,
100 g cibule, 500 g brambor, 1 kg mraženého nebo čerstvého špenátu,
50 ml mléka, 1/2 vejce
Postup
Jehněčí maso dusíme ve vodě s polovinou jemně
nakrájené cibule a stroužkem česneku. Když je maso skoro měkké, přidáme
brambory na kostičky a dusíme doměkka. Ke konci dochutíme druhým
stroužkem česneku. Špenát spaříme, nasekáme a dáme dusit do trochy
vody. Přidáme zbytek cibule a dusíme asi 5 min. Na závěr přidáme vejce
rozšlehané s mlékem
Přísady
8 stroužků česneku, 1,4 kg jehněčích zad, 8 větviček
rozmarýnu, sůl, pepř, olivový olej, 1 lžíce rybízového (jablečného)
džemu, 1 lžíce hladké mouky, 300 ml vývaru
Postup
Stroužky česneku vaříme ve vroucí vodě asi 2 min.
Konce jehněčích kostí očistíme, osolíme, okořeníme, vložíme do něj
rozmarýn a kosti k sobě svážeme. Mezi každou kost vložíme stroužek
česneku.
Pečeme podložené rozmarýnem v předem
vyhřáté troubě při teplotě 200°C na každých 450 g 20 min. a ještě
20 min. navíc. Potíráme olejem a džemem z černého rybízu, podléváme
vývarem. Na konci šťávu zredukujeme
Přísady
4 vepřové kotlety, sůl, pepř, 1 lžička sladké
papriky, 1 lžíce hladké mouky, 100 g prorostlé slaniny, 1 cibule,
2 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu, 3 lžíce bílého vína, 1/8 l masového
vývaru, 1/4 l kysané smetany, 2 zelené papriky, 2 pálivé papriky,
100 g žampiónů
Postup
Maso obalíme ve směsi koření a mouky. Slaninu
a cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvi orestujeme slaninu s masem. Na
zbylém výpeku orestujeme cibuli, přidáme kečup, bílé víno, vývar
a smetanu. Zpět vložíme řízky se slaninou a dusíme při nízké teplotě.
Občas obrátíme.
Papriku nakrájíme na nudličky,
houby na plátky, rozložíme na řízky a společně dusíme posledních
10 min. před podáváním. Na závěr dochutíme.
Přísady
8 vepřových kotlet, sůl, pepř, 300 g cibule,
250 g žampiónů, 2 lžíce oleje, 1/8 l masového vývaru, 140 g kečupu,
1 lžíce curry, 40 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l smetany
Postup
Kotlety osolíme, opepříme a orestujeme na oleji.
Cibuli nakrájíme na kolečka a houby rozpůlíme. Kotlety naskládáme na
výšku do zapékací misky. Vývar svaříme na husto spolu s curry, kečupem,
vypečenou šťávou, přidáme cibuli, dochutíme a nalijeme na kotlety.
Na
másle zpěníme houby a vyjmeme. Výpek zahustíme moukou, přilijeme
smetanu a uvaříme hustou omáčku, do které vložíme houby, osolíme
a opepříme.
Zalijeme kotlety a krátce zapečem
Přísady
1 sterilovaná zelenina, 400 g kuřecích prsou,
1 sojová majonéza, polévkové koření, petrželka, 1 pórek, vlašské
ořechy, celozrnný chléb
Postup
Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě s trochou
polévkového koření. Uvařené maso a dobře okapanou zeleninu umeleme, do
směsi přidáme sojovou majonézu a promícháme.
Chléb nakrájíme na drobné kousky, které mažeme pomazánkou a zdobíme pórkem, ořechy a petrželko
Přísady
4 měkké sýry (žervé), 100 g rostlinného tuku,
6 stroužků česneku, 1 kompotovaný ananas, 200 g kuřecí šunky, sůl, bílý
pepř, zázvor, celozrnný slunečnicový chléb, kiwi, mango, vlašské ořechy
Postup
V misce smícháme sýr, tuk, rozmačkaný česnek a koření
a vyšleháme do pěny. Vmícháme jemně nasekanou šunku a řádně okapaný, na
malé kousky nakrájený ananas.
Chléb nakrájíme na malé kostky, potřeme pěnou a zdobíme vlašskými ořechy a ovocem.
Tradiční romská jídla
Holubki (Plněné zelné listy)
Holubki Potřebujeme: 4 velké zelné listy, 200 g mletého vepřového nebo kuřecího masa, 2 větší naběračky dušené rýže, olej, cibule, česnek, sůl, pepř, hladká mouka.
Zelí na půl uvaříme, necháme vychladnout. Do mletého masa přidáme rýži uvařenou na půl, pepř, cibuli, česnek a směs promícháme. Nařežeme zelí, dáme dovnitř směs s mletým masem, zabalíme, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme a necháme vařit. Někdo dává holubki do trouby, ale lze je vařit i ve vodě. Vaří se půl hodiny či hodinu, podávají se s chlebem nebo s bramborami.
Pišot
4 brambory
jeden žloutek
1/2 kg hrubé mouky
máslo nebo olej
sůl
pepř
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, osolíme a opepříme, přidáme jeden žloutek a vše pořádně promícháme s hrubou moukou. Poté vyválíme těsto jako na nudle a nakrájíme na menší čtverečky.
Čtverečky naplníme náplní podle chuti - bramborami, ochuceným tvarohem, kyselým zelím nebo sušenými švestkami či povidly - a přeložíme na trojúhelníčky, které na koncích pořádně stiskeneme, aby náplň nevytekla ven. Takto připravené vhodíme do vařící vody a hlídáme, aby se nepřilepil pišot ke dnu. Když vyplave na hladinu, znamená to, že je hotový a my můžeme pirohy vyndavat cedníkem. Pišot podáváme politý rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!
Mačanka z masa (tradiční romská polévka)
1/3 kg hovězího masa
3 čerstvé houby nebo hrst sušených
cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
tuk
ocet
Ochutnávka romských jídel (Foto: ČTK) Maso spolu s pokrájenými houbami dejte vařit a až bude měkké, tak ho vyndejte, nakrájejte a opět vložte do vody. Přidejte česnek, vývar osolte a opepřete a dále vařte ještě chvilku. Mezitím si připravte hrníček vody, smíchejte ji s hladkou moukou a vylijte do vařící se polévky. Tu ještě pět minut míchejte a vařte. Poté dochuťte lžící octa a nechte stát.
Na pánvi osmahněte na oleji do zlatova cibulku a přisypte sladkou papriku. Pak zbývá jen mačanku nabrat do talíře, posypat cibulku s paprikou a pustit se do jídla. Mačanku můžete připravit i bez masa - na kyselém mléce. Dobrou chuť!
Štrůdl (závin) po maďarsku
Potřebujeme: 1kg hladké mouky, 1kg máku, 1kg jablek, 1 kg tvarohu, vanilkový cukr, olej
Do mísy vsypeme mouku, mírně osolíme a přilijeme postupně tolik vody, aby vzniklo vláčné těsto. Hněteme napřed vařečkou, potom rukama a necháme asi půl hodiny odstát.
Po půlhodině těsto rozválíme válečkem na celou plochu omyvatelného ubrusu na stole - jako bychom chtěli těstem stůl celý přikrýt. Na takto roztažené těsto klademe mletý mák, strouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem a těsto opatrně srolujeme do závinu. Pomáháme si postupným zvedáním ubrusu, který nám umožní těsto zavinovat. Povrch potřeme olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut. Místo máku můžeme použít tvaroh.
Bramborový guláš
Potřebujeme: asi 2kg brambor, libové drůbeží párky, cibuli, 2 stroužky česneku, sladkou papriku, pálivou papriku, majoránku
Očistíme brambory, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hrnce přidáme dvě velké nadrobno nakrájené cibule, dva stroužky česneku a na špičku nože sladkou papriku. Vaříme ve vodě do měkka. Přidáme libové párky nakrájené na kolečka. Dochutíme majoránkou, můžeme přidat špetku pálivé papriky nebo feferonky. Podáváme s chlebem.
Pečené brambory
Potřebujeme: brambory, olej, vejce, sterilovaný hrášek, cibuli, česnek.
Brambory důkladně očistíme. Vaříme je ve slupce doměkka. Na pekáči rozpálíme olej. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách pokládáme do pekáče s vařenými vejci, sterilovaným hráškem, nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Vše ochutíme pepřem, mírně osolíme a pečeme při 150 stupních v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou.
Bramborový kotlík s klobásou
Potřebujeme: brambory, olej, ostřejší klobásy, cibuli, rajčatovou šťávu, hovězí vývar, mrkev, sterilovaný hrášek, rajčata, smetanu, máslo, tvrdý sýr.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme celé klobásy a nakrájenou cibuli. Obojí opečeme.
Opečené klobásy po zchladnutí nakrájíme na silnější plátky a dáme do zapékací mísy. Rajčatovou omáčku smícháme s hovězím vývarem a přidáme s mrkví nakrájenou na plátky ke klobásám a cibuli. V zakryté míse dáme do předehřáté trouby a dusíme 30 minut.
Poté přidáme hrášek a rajče a pečeme nezakryté 10 minut.
Oloupané brambory uvaříme doměkka a rozmačkáme na hladkou kaši.
Vmícháme smetanu a máslo. Bramborovou kaší překryjeme klobásy ze zeleninou. Posypeme nastrouhaným sýrem, vrátíme do trouby a zapékáme 10 - 15 minut, dokud se sýr neroztaví.
Fazolová polévka
Potřebujeme: velké bílé či strakaté fazole, mrkev, petržel, brambory, vegetu, libový drůbeží párek.
Fazole namočíme a necháme ve vodě přes noc. Druhý den fazole slijeme, přidáme vodu, nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel) a vaříme tak dlouho, až jsou fazole dostatečně měkké. Dochutíme vegetou, přidáme nadrobno nakrájené předvařené brambory. Můžeme přidat libový drůbeží párek. Podáváme s chlebem.
Plněné papriky
Potřebujeme: 1/4 kg mletého masa, které jsme nechali namlít z libového kousku, 1/4 kg předvařené rýže, 1/2 kg velkých zelených paprik, 1/2 kg rajčat nebo jeden rajský protlak, česnek, špetku pepře, sladkou mletou papriku.
Mleté maso smícháme s rýží, okořeníme špetkou mleté papriky, přidáme trochu pepře a mírně osolíme. Papriky zbavíme jadérek tak, že odkrojíme vrch se stopkou a do dutiny napěchujeme masovou směs. Rajčata spaříme vařící vodou, sloupneme slupku a rozmačkáme je vidličkou. Paprikové lusky vložíme do hrnce na sebe, přidáme vodu, rozvařená rajčata nebo rajský protlak a na mírném ohni vaříme asi hodinu. Jako přílohu podáváme knedlík.
is tadalafil available in the us olgstnoegfdSmidaBtjnoultm
(Gtnbfroto, 9. 5. 2021 1:59)