Jdi na obsah Jdi na menu
 


  http://varime.wz.cz/index.php?akce=uvod

Dušená husí prsa

July 7th, 2008

1 husí prsa, sůl, 4 stroužky česneku, špetka zázvoru, 50 gramů husího sádla, 60 gramů cibule, 20 gramů mouky, vývar

Husí prsa natřeme solí a jedním utřeným česnekem promíchaným se zázvorem (dobré je nechat je chvíli v chladu poležet). V hrnci na rozpuštěném sádle osmažíme na drobno nasekanou cibulku a česnek, vložíme na ně husí prsa a dusíme pod pokličkou, ale při tom dáváme pozor aby se cibulka nepřipálila. Pak je podlijeme vývarem a udusíme do měkka. Udušená prsa vyndáme, omáčku zaprášíme moukou, povaříme a přecedíme na maso, které v ní ještě chvilku povaříme.

Husí stehýnka s rýží a hráškem

July 7th, 2008

2 husí stehna, sůl, 30 gramů cibule, 250 gramů rýže, 60 gramů husího sádla, 150 gramů mladého hrášku

Husí stehna uvaříme spolu s kouskem cibule v osolené vodě tak, aby nebyla příliš měkká. Očištěnou a spařenou rýži zalijeme vývarem ze stehen a udusíme ji také tak, aby nebyla příliš měkká. Pak tuto rýži přendáme do dalšího hrnce, přidáme k ní husí sádlo, promícháme s mladým hráškem, osolíme, zastrčíme husí stehna, zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme půl až tři čtvrtě hodiny.

Nové brambory s tvarohem

July 6th, 2008

1 a 1/2 kilogramu nových brambor, sůl, kmín, zelená petrželka, 100 gramů másla, 100 gramů tvarohu na strouhání

Nové brambory opláchneme, oškrábeme (neloupeme), znovu opláchneme a dáme do vařící vody spolu s kmínem a zelenou petrželkou. Uvařené je necháme okapat, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a ještě jednou pokapeme roztaveným máslem.

Opečené brambory

July 6th, 2008

1 kilogram brambor, sůl, 30 gramů cibule, 50 gramů sádla, kmín

Do čista omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka. Pak je oloupeme, rozmačkáme osolíme a promícháme s nadrobno nakrájenou a na polovině sádla osmaženou cibulí s kmínem. Vymažeme si pekáč zbytkem sádla, rozmačkané brambory s cibulí do něho vyrovnáme a v troubě je upečeme do růžova.

Bramborová kaše II

July 6th, 2008

1 a 1/2 kilogramu brambor, kmín, sůl, 60 gramů másla, 400 ml mléka, 30 gramů cibule

Opláchnuté, oloupané a rozkrojené brambory uvaříme se solí a kmínem do měkka. Pak slijeme vodu, přidáme polovinu másla a pečlivě ještě horké rozmačkáme. Pak za stálého míchání přilijeme vařící mléko, dosolíme a pečlivě rozmícháme například kvedlačkou nebo rozmixujeme. Na vrchu ji ozdobíme cibulkou osmaženou na másle a ještě máslem pokapeme.

Husí stehna s hrachem a kroupami

July 6th, 2008

2 husí stehna, 30 gramů cibule, 150 gramů hrachu, 100 gramů krup, majoránka, sůl, pepř, stroužek česneku, 60 gramů husího sádla

Husí stehna uvaříme v osolené vodě s kouskem cibule - ale neměly by být příliš měkká. Hrách namočíme na dvě hodiny do vody. Kroupy dvakrát vypláchneme. Hrách a kroupy, každé zvlášť uvaříme, uvařené smícháme v míse, přimícháme utřený česnek, majoránku, pepř a sůl, dáme do hrnce na husí sádlo a chvíli podusíme. Pak zastrkáme povařená husí stehna, zalijeme vodou ve které se vařily a pod pokličkou dusíme půl hodiny až hodinu.

Pečený kapoun

July 6th, 2008

1 mladší kapoun, 100 gramů slaniny, 150 gramů másla, vývar sůl

Dobře očištěného, vykuchaného a vypláchnutého kapouna osolíme, protáhneme na prsíčkách a na stehýnkách na tenké nudličky nakrájenou slaninou a zevnitř ho vymažeme máslem. Na pekáči rozpálíme máslo, kapouna tam prsíčky vložíme, potřeme rozpuštěným máslem a chvíli přikryté dusíme. Pak jej bez pokličky pečeme často potírajíce máslem a podlévajíce vývarem do červena na jedné straně. Pak ho otočíme, potřeme máslem a dopečeme i po druhé straně.

Kuřátko smažené v těstíčku

July 6th, 2008

1 kuře, 80 gramů mouky, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíce oleje, sníh ze dvou bílků, 200 gramů sádla, sůl

Očištěné kuře podusíme deset minut na másle. Do osolené mouky nalijeme za stálého míchání v mléce rozmíchaný žloutek, víno a olej. Pak zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Do tohoto těstíčka (mělo by být hustší) namáčíme podušené a pak rozčtvrcené kuře a obalené ho v rozpáleném sádle usmažíme.

Smažené kuřátko

July 6th, 2008

1 kuře, 60 gramů mouky, 2 vejce, 150 gramů strouhanky, 200 gramů sádla, zelená petrželka, sůl, citron

Oprané kuře rozkrájíme na čtvrtky, otřeme je utěrkou a osolíme. Pak je obalíme nejdříve v mouce, pak v rozkvedlaném vejci a na konec ve strouhance. Smažíme je v rozpáleném sádle nejdříve po obou stranách zprudka a pak je na mírnějším ohni pomalu dosmažíme. Hotová dáme na mísu, ozdobíme zelenou petrželkou a citronem.

Kuře na víně

July 6th, 2008

1 kuře, sůl, pepř, 50 gramů másla, kořenová zelenina, 20 gramů mouky, 5 lžic bílého vína, 1 lžice citronové šťávy, 150 ml smetany, 1 žloutek, vývar

Očištěné, opepřené a osolené kuře udusíme na másle spolu s nakrájenou na plátky a osmaženou kořenovou zeleninou do měkka. Během dušení podléváme ho vývarem a také ho obrátíme. Měkké kuře rozkrájíme, dáme do dalšího hrnce. Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, zředíme ji šťávou z dušení kuřete, procedíme na kuře a povaříme. Pak přidáme bílé víno, citronovou šťávu, ve sladké smetaně rozmíchaný žloutek a podáváme.

Kuře dušené v rýži

July 6th, 2008

1 kuře, petržel, 50 gramů cibule, 150 gramů rýže, muškátový květ, 90 gramů másla, 20 gramů parmezánu, 30 gramů mouky, žloutek, vývar, sůl

Očištěné a rozpůlené kuře povaříme ve vývaru s petrželí a cibulí. Pak je vyndáme a nasekáme na kousky. Přebranou, propláchnutou, spařenou rýži zalijeme vývarem z kuřete a chvilku podusíme. Pak vysypeme rýži na mísu, přidáme trochu muškátového květu, polijeme rozpáleným máslem, smícháme s rozsekaným kuřetem, dáme do hrnce, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou půl hodiny. Mezitím si z másla a mouky uděláme řidší světlou jíšku, zředíme ji vývarem a povaříme, do tohoto máslového krému vmícháme žloutek a polijeme jím hotové jídlo, které ještě posypeme nastrouhaným parmezánem.

Zadělávané kuře s hříbky

July 6th, 2008

kuře, 80 gramů másla, celer, mrkev, petržel, 30 gramů cibule, 30 gramů mouky, 150 gramů čerstvých hříbků (nebo 10-20 suchých namočených), menší květák, zelená petrželka, 1 žloutek, 150 ml smetany, vývar, sůl

Kuře nakrájíme a osolíme. V hrnci na rozpáleném másle usmažíme na tenké plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Pak přidáme kusy kuřete, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou půl hodiny. Mezitím si připravíme z másla a mouky jíšku, zředíme ji šťávou z kuřete, povaříme, procedíme na kuře, které jsme přendali do jiné nádoby, přidáme na másle udušené na tenké plátky nakrájené hříbky, květák rozebraný na růžičky a uvařený ve slané vodě, nasekanou petrželku a smetanu a vše chvíli povaříme. Před podáváním vmícháme do omáčky žloutek.

Kuře na paprice II

July 6th, 2008

1 kuře, sůl, 60 gramů másla, 60 gramů cibule, paprika, 150 ml zakysané smetany, 20 gramů mouky, lžíce rajského protlaku, vývar

Větší očištěné kuře rozdělíme na pět dílů a osolíme. V hrnci na rozpáleném másle usmažíme na drobno nasekanou cibulku, kterou pak zaprášíme paprikou. Pak tam přidáme kuře, po chvíli podlijeme vývarem a udusíme do měkka (během dušení je obrátíme). Měkké kuře vyndáme, šťávu z dušení nalijeme do zakysané smetany s rozmíchanou moukou a lžící rajského protlaku a vše povaříme.

Pečené kuře

July 6th, 2008

1 kuře, sůl, 150 gramů másla

Očištěné kuře bez drobů osolime uvnitř i po vrchu, vyplníme máslem, křidélka zkřížíme a nožičky přivážeme k tělu. Na pekáči rozpálíme máslo, kuře vložíme nejdříve prsíčky dolu, polijeme je máslem a v troubě pečeme. Když šťáva vysmahne podlijeme kuře vařící vodou a za častého polévání máslem je upečeme do červena. Během pečení je obrátíme aby bylo červené z obou stran.

Naložený lesnický králík

July 6th, 2008

2 menší králičí zadky i se hřbetem, jedlové a jalovcové větvičky, 1/2 litru vinného octa, 100 gramů cibule, 10 pepřů, 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 80 gramů másla, 80 gramů syrového sádla, 20 gramů mouky, sůl, vývar

Zadky a hřbet králíka očistíme, odblaníme, obložíme jedlovými a jalovcovými větvičkamí, svážeme provázkem a pověsíme na noc na chladné vzdušné místo. Další den větvičky odstraníme, maso očistíme, naložíme na den do vinného octa se solí, nakrájenou cibulí, pepřem, bobkovými listem a několika hřebíčky. Před pečením rozpálíme v pekáči trochu nakrájeného syrového sádla a másla. Pak vyndáme králíka z octa, připadně trochu osolíme, dáme do pekáče a pečeme. Během pečení potíráme králíka octem ve kterém byl naložen a podléváme vařící vodou aby nevyschl. Měkkého králíka vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, rozředíme vývarem a povaříme. Nakrájeného králíka podáváme s procezenou omáčkou a opečenými brambory.

Dančí kýta

July 6th, 2008

1 dančí kýta, 100 gramů slaniny, 150 gramů másla, 60 gramů cibule, 1 mrkev, citronová kůra, menší bobkový list, 10 pepřů, 250 ml červeného vína, 10 lžic zakysané smetany, 30 gramů mouky, hovězí vývar

Opranou dančí kýtu odblaníme, zbavíme loje, naklepeme, osolíme, protáhneme ji pečlivě na nudličky nakrájenou slaninou, vložíme na rozpuštěné máslo a dusíme. Pak ji podlijeme hovězím vývarem, pridáme k ní kousek nakrájené cibule, mrkve, citronovou kůřu v celku, bobkový list, celý pepř a kýtu bez pokličky upečeme do měkka za častého polévání vypékanou šťávou. Měkkou nakrájíme na tenké plátky, šťávu poprášíme moukou, podusíme, přilejeme zakysanou smetanu a červené víno a povaříme. Procezenou omáčku nalijeme na maso.

Zadělávaná jelení plec

July 6th, 2008

2 kilogramy jelení plece, sůl, pepř, 100 gramů slaniny, 100 gramů másla, kořenová zelenina, 4 celé pepře, 2 zrnka jalovce, tymián, 40 gramů ořechů, 40 gramů chleba, 250 ml octa, 1/2 litru červeného vína a vody, trocha bramborové mouky

Jelení plec osolíme, natřeme kořením a necháme naložené v chladu aspoň tři hodiny. V hrnci na rozpálené na kostičky nakrájené slanině a másle si usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, jalovec, tymián, ořechy a nastrouhaný chléb. Uleželou jelení plec nakrájíme, vložíme na zaleninu, zalijeme octem, červeným vínem a vodou (tak aby byla potopená), přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka dvě až tři hodiny. Pak maso vyndáme, šťávu poprášíme bramborovou moukou, chvíli povaříme a prolisovanou omáčku nalijeme na maso.

Srnčí řízky Madeira

July 6th, 2008

500 gramů srnčí kýty, 60 gramů slaniny, sůl, 20 gramů mouky, 50 gramů másla, madeirské víno, vývar

Z očištěné a zbavené kostí srnčí kýty si nakrájíme tenké plátky. Každý plátek protáhneme slaninou, osolíme, poprášíme moukou a dusíme na rozpáleném másle. Během dušení plátky obracíme a zaléváme polévkou a madeirským vínem. Měkké řízky dáme na mísu a polijeme je procezenou šťávou z dušení.

Srnčí kýta s červeným vínem

July 6th, 2008

2 kilogramy srnčí kýty, 120 gramů slaniny, 150 gramů másla, 100 gramů cibule, celer, mrkev, petržel, 8 pepřů, 2 nová koření, tymián, bobkový list, kousek citronové kůry, 30 gramů másla, šťáva z 1/2 citronu, 150 ml červeného vína, 5 gramů cukru, sůl, trocha vývaru

Srnčí kýtu zbavíme kostí a případných zbytků kůže, osolíme a protáhneme slaninou. Na pekáči si na másle usmažíme na plátky nakrájený celer, mrkev a petržel, cibuli, přidáme pepř, nové koření, tymián, bobkový list, citronovou kůru. Na ni položíme kýtu slaninou dolu a pomalu pečeme. Při pečení dáváme pozor aby se zelenina nepřipalovala (omáčka by pak byla hořká), ale zůstala jen hnědá. Nejdříve kýtu podlijeme troškou vývaru a pak ji poléváme vypečenou šťávou. Když je maso měkké, vyndáme je ze zbylé šťávy, tu zaprášíme moukou, podusíme, podlijeme vývarem, přidáme víno, citronovou šťávu, trochu cukru, posolíme a povaříme. Prolisovanou omáčku lijeme na nakrájené srnčí.

Srnčí ragú

July 6th, 2008

1 kilogram srnčí plece, 100 gramů másla, 150 gramů kořenové zeleniny, 50 gramů cibule, 15 gramů cukru, 3 cm citronové kůry, sůl, nové koření, 5 pepřů, bobkový list, 4 lžíce citronové šťávy, 30 gramů mouky, 100 ml červeného vína, 1 lžíce vína Madeira, vývar

Srnčí plec zbavíme kostí a kůžiček a nakrájíme na gulášové kostky. V hrnci na rozpáleném másle si usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, přidáme citronovou kůru, cukr, nové koření, pepř a bobkový list. Usmaženou zeleninu postříkáme polovinou citronové šťávy, zalijeme vývarem, přidáme nakrájené srnčí, osolíme přikryjeme pokličkou a dusíme hodinu a půl až dvě hodiny. Měkkou zvěřinu vyndáme, zbylou šťávu zahustíme jíškou z mouky a másla, přidáme obě vína, citronovou šťávu a povaříme. Omáčku procedíme na maso a spolu ještě chvíli vaříme.

 

Tatarský biftek z lososa
kategorie: mořské

recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
1 kg mraženého lososa,
4 žloutky,
2 cibule nebo 4 šalotky,
4 stroužky česneku,
olivový olej,
worchester,
ostrý kečup,
sůl,
pepř.

Příprava:
Lososa necháme téměř rozmrazit a stáhneme kůži. Středem ryby je pruh tmavšího masa, které odkrojíme a upravíme jinak, na biftek použijeme pouze červené maso, (tmavé maso dodává trochu nahořklou příchuť). Skrojíme maso podle páteře a žeber na filety, které naškrábeme nožem najemno.

Přidáme najemno nakrájené cibule, prolisovaný česnek, žloutky, sůl, pepř, kečup a worchester. Směs promícháme, dochutíme a přidáme olivový olej. Znovu pořádně zpracujeme, až se tekuté ingredience vsáknou do masa.

Podáváme namazané na topince potřené česnekem. Chutná téměř jako skutečný tatarský biftek.



Tatarský biftek základní

Suroviny pro 4 osoby: 

600 g svíčkové nebo zadního hovězího masa

4 žloutky

120 g cibule

40 g hořčice

2 kyselé okurky

10 g kaparů (není nutné)

4 sardelové řezy (není nutné)

sůl

koření: pepř, paprika aj.

1 1/2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
Příloha: topinky

Postup přípravy II - americký (- se žloutkem umístěným při podávání vcelku na bochánku z masa):
Maso uškrabeme nožem, abychom odstranili blány, a umeleme na strojku nebo dobře usekáme na jemnou kaši. Přidáme sůl a pepř. Navlhčenou rukou upravíme z masa bochánky, vložíme na mísu, střed bochánku prohloubíme a do dolíku o vložíme syrový žloutek. Kolem masa upravíme kroužky cibule a do nich přidáme ochucovadla a koření, např. papriku, pepř, hořčici aj. Talíř ozdobíme vějířkem z okurky. Na stůl postavíme lahvičky s omáčkami (worcester, tabasco, chilli aj.) Podáváme syrové s opečeným bílým i černým chlebem a sekanou cibulí.

Postup přípravy II: (- se žloutkem zamíchaným do masa již před podáváním):
Vaječný žloutek vložíme na plýtký talíř, přidáme hořčici a postupně zakapeme olejem. Smícháme vše dohromady jako když děláme majonézu. Přidáme koření a kapary, dále kečup, worcester a ochutíme několika kapkami tabasca. Mícháme až je směs homogenní. Přidáme rozmělněné hovězí maso a promícháme ho hnětením vidličkou se směsí. Ochucenou směs vložíme na list salátu a upravíme do tvaru steaku a aranžujeme na talíři. Ozdobíme proužky cibule s případně s vložením dalšího koření.

 

------------------------------------------------------------------------------------------- Tvarohový strouhaný kokáč

40 dkg hladké mouky 20 dkg tuku 2 žloutky

1 prášek do pečiva,trochu mléka a tolik kakaa aby zpracováním na válu vzniklo tmavé tuhé těsto,které dáme vychladnout.

Dále

50 dkg měkého tvarohu 30 dkg cukru

3 lžíce vanilkového pudiunku a tolik mléka aby se mohl tvaroh nalít.

Tmavé tésto rozdělíme na 2 poloviny.První polovinu nastrouháme na pekáč (vymaštěný a vysipaný),nalijeme tvaroh a navrh nastrouháme druhou polovinu těsta.

Pečeme asi 1/2 hodiny.


Kefírové řezi

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

2 hrnky pol. mouky 1 sklenice oleje 1 hrnek cukru 2 lžíce kakaa nebo více 2 vajíčka 1/2 l kefíru

1/2 lžičky jedlé sody Vše se zamíchá dohromady a dá se péct.



Kokosové řezi

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

35 dkg hladké mouky 20 dkg másla 1 celé vajíčko

25 dkg moučkového cukru 3 lžíce kakaa 1/2 prášku do pečiva

náplń:

25 dkg moučkového cukru 25 dkg kakaa 6 bílků na ních a vše se zamíchá

Z těsta se udělají 2 placky mezi to se dá náplń.Po upečení se dá navrch čokoládová poleva.


Tvarohové koblihy

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

1 tvaroh 3 vejce 5 lžic mléka 1 prášek do pečiva 25 dkg pol. mouky

Lžičkou se tvoří koblíźky a hned dávají na rozpálený olej.

Jablečný koláč

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

30 dkg pol. mouky 30 dkg mou. cukru 30 dkg nastrouhaných jablek

15 dkg rozehřátého tuku 1 prášek do pečiva 2 celá vajíčka

Vše se zamíchá dohromady a dá péct .Nejlepší je bábovka.


Linecké těsto vánoční

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

20 dkg hl. mouky 10 dkg cukru moučka 15 dkg másla 1 žloutek

Vše zamíchat a vykrajovat.


Vanilkové rohlíčky

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

15 dkg másla 20 dkg hl. mouky 10 dkg ořechů 30 dkg cukru moučka 2 žloutky

Obalovat ve vanilce a mou.cukru za tepla.


Medvědí tlapky

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

30 dkg hl. mouky 10 dkg mouč.cukru 10 dkg ořechů 20 dkg másla 1 žloutek

1 lžíce kakaa špetku skořice a hřebíček.

Vše smíchat a péct.


Koláč růženka

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

3 sklenky hl. mouky 3 lžíce cukru 5 žloutků 3 lžičky prášku do pečiva 1 máslo

(vše promíchat a 1/2hod. do lednice)

Těsto rozhnětat , rovnoměrně na plech.Pokládat ovoce a drobení a dát péct na 200až 250´C

asi na 1/2 hod. Tvaroh == pudink vanilkoví, 1 vejce, cukr.


Perník s olejem

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

30 dkg moučkového cukru 2 lžíce medu 2 vejce 2 lžíce kakaa 2 dcl oleje

1 prášek do perníku 1/2 prášku do pečiva 45 dkg hl. mouky

25 dkg hr. mouky asi 1/4 až 1/2 l mléka podle potřeby

Vše se zamíchá a dá péct


Zelný salát

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Hlávkové zelí (čínské) mrkev jablko 1 lžičku hořčice plnotučné 1 lžičku cukru

sůl pepř ocet cibule olej (sůl jako první).

 


Langoše

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

1kg hladké mouky 8 dcl mléka 6 dkg droždí 1 lžička sole


¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Vepřový jazyk po čínsku

Počet porcí/ks: 4

Přísady

600 g vepřových jazyků

NÁLEV:
1 l vody, 3 lžíce desertního vína, 1 cibule s natí, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, špetka mletého zázvoru, špetka soli, 5 kuliček celého pepře, špetka cukru, kousek badyánu

Postup

Jazyky nejdříve asi 10 min. blanžírujeme ve vařící vodě. Vychladíme ve studené vodě a nožem oloupeme z jazyků zrohovatelou sliznici. Důkladně opereme a dáme vařit do nálevu, který jsme si předem připravili. Vše vaříme pod pokličkou dokud jazyky nezměknou.

Po uvaření je vyjmeme, necháme vychladnout, zbavíme chrupek a lehce potřeme olejem, aby se leskly. Vychladlý nálev přecedíme.

Jazyky podélně nakrájíme na slabé plátky, vložíme na mísu a přelijeme vychladlým nálevem.

Tip

Servírujeme s rýží nebo zeleninovým salátem.

Steak s pepřovou omáčkou

Doba přípravy: 30 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi

Přísady

4 steaky z hovězí svíčkoví cca po 160 g, 4 lžíce suchého sherry, 100 g smetany, 1-2 kapky worcesterské omáčky, 1 balení Kotányi mix Steak pfeffer, černý pepř

Postup

Steaky omyjte a osušte. Maso posypte kořením Kotányi mix Steak pfeffer a prsty ho lehce zatlačte do masa. Steak pečte na pánvi z každé strany 2-3 min, poté je vyjměte a překryté alobalem je uložte na teplé místo.

Vypečenou šťávu přelijte sherry, přimíchejte čerstvě mletý pepř, smetanu a nechte povařit, až omáčka zhoustne. Omáčku dochuťte solí a worchesterskou omáčkou a podávejte ke steakům.


Marinovaný T-Bone steak

Doba přípravy: 180 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi

Přísady

2 T-Bone steaky (svíčková a roštěná s kostí) po 600 g, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 125 ml červeného vína, 5 lžic octa z červeného vína, 8 lžic olivového oleje, 1 balení Kotányi marináda Steak pepřový, 1 lžíce nahrubo mletého černého pepře, 1 lžíce provensálského koření

Postup

Steaky omyjte a osušte. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na kolečka, česnek utřete. Rozetřený česnek dejte do hluboké mísy.

Červené víno, ocet a Kotányi marinádu Steak pepřový důkladně promíchejte.

Polovinu cibule 1/2 lžíce koření přidejte k utřenému česneku do mísy a zalijte polovinou marinády.

Steaky položte vedle sebe do marinády, pokryjte zbytkem koření a přelijte zbytkem marinády.

Vše nechte 2-6 hod. odležet na studeném tmavém místě.

Odkapané steaky připravujeme na grilu nebo na pánvi.


Mexické kotlety

Doba přípravy: 90 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi

Přísady

600 g vepřových kotlet

MARINÁDA:
4 lžíce oleje, 150 ml vody, 1 balení směsi Kotányi marináda Kotlety mexické

Postup

Důkladně promíchejte olej, vodu a obsah sáčku Kotányi marináda Kotlety mexické. Po 5 min. přelijete marinádou připravené maso a nechte v chladu alespoň 60 min. marinovat. Poté maso připravte na grilu či na pánvi.

Tip

Při přípravě lze použít místo vody pomerančový džus. Maso získá lehce aromatický sladkokyselý chuťový nádech.

Francouzské kuřecí steaky

Doba přípravy: 90 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Kotányi

Přísady

600 g kuřecích prsních řízků

MARINÁDA:
4 lžíce oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, 200 ml vody, 1 balení směsi Kotányi marináda Kuře bylinkové

Postup

Dobře promíchejte olej, vodu, hořčici a obsah sáčku Kotányi marináda Kuře bylinkové. Po 5 min. přelijte marinádou připravené maso a nechte v chladu alespoň 60 min. marinovat. Poté maso připravte na grilu či na pánvi.

Tip

Při přípravě marinády lze použít místo vody bílé víno. Maso získá originální aromatickou chuť.

Ostřejší chuťovou variantu získáte přidáním čerstvě utřeného česnek

Šuang-si - štěstí

Zdroj: pohlednice

Přísady

500 g hovězí roštěné nebo svíčkové, vejce, sůl, lžička škrobové moučky,2-4 lžíce sádla, 5 žampiónů nebo jiných hub (čerstvé nebo sterilované), lžíce sušených černých hub, šálek nakrájeného bílého zelí, špenátu nebo mangoldu, několik plátků čerstvého zázvoru nebo lžička mletého, 1 kapie, 1-2 stroužky česneku, špetka pálivé papriky, 100 ml vývaru (i z kostky)

ZÁLIVKA:
2 lžíce desertního vína, lžíce sójové omáčky, lžička cukru, špetka glutasolu nebo vegety, lžička škrobové moučky

Postup

Maso nakrájíme na nudličky a ty překrojíme na kousky o velikosti sousta. Maso smícháme s vejcem, škrobovou moučkou a solí.

Na pávni zahřejeme 2 lžíce sádla, rychle opečeme maso dorůžova, vyjmeme je a dáme stranou. Ke zbylému sádlu přidáme ještě jednu lžíci sádla a zahřejeme. Do rozehřátého sádla dáme na plátky nakrájené žampióny, nasekané předem namočené houby, zelí, zázvor, na kostičky nakrájenou kapii, plátky česneku, pálivou papriku a za stálého míchání několik minut opékáme. Pak přidáme maso, zalijeme vývarem a ještě podusíme nakolik minut.

V hrnku smícháme víno, sójovou omáčku, cukr, škrob a glutasol a zamícháme do směsi masa a zeleniny na pánvi. Ještě chvíli podusíme za stálého míchání. Podle chuti dosolíme.

Podáváme s rýží nebo těstovinami a doplníme zeleninovým salátem

Maso dvou barev

Zdroj: pohlednice

Přísady

250 g vepřového masa (kýta, plec), špetka soli, 1 vejce, 2 vrchovaté lžičky škrobové moučky (1 lžíci namočíme ve vodě), 250 g vepřových (telecích, drůbežích) jater, 3 lžíce sádla, 150-200 g jemně nakrájeného bílého zelí (paprik, sójových výhonků), 2 stroužky česneku, 1 pálivá paprikča (nebo lžička chilli)

ZÁLIVKA:
2 lžíce desertního vína, lžíce sójové omáčky, špetka cukru, špetka glutasolu nebo vegety, 50 g máčených sušených nebo černých hub, malý šálek vývaru (vody)

Postup

Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky (asi 3 cm silné) po vlákně a překrojíme na kousky o velikosti sousta. V misce je promícháme s rozšlehaným vejcem a s namočeným škrobem, mírně osolíme a necháme chvilku odležet. Játra nakrájíme podobně a v jiné misce smícháme se škrobovou moučkou. Zelí jemně nakrájíme, spaříme vroucí vodou a dáme okapat. Česnek nakrájíme na plátky, stejně tak pálivou papriku. Připravíme si do hrnku zálivku z uvedeným přísad.

Na hlubší pánvi rozpálíme sádlo, opečemen nejprve vepřové plátky z obou stran, vyjmeme a dáme zatím stranou, pak opečeme plátky jater, nakonec spařené zelí. Vrátíme na pánev osmažené vepřové maso i játra, přidáme pálivou papriku a česnek a zalijeme vše připravenou zálivkou. Podusíme na mírném ohni několik minut. Zakápneme červeným olejem (olej s pálivou paprikou).

Podáváme s rýží nebo těstovinami. Doplníme zeleninovým salátem.

Pečené uzené maso a zelné knedlíky

Autor: p. Sochor
Zdroj: Prima vařečka

Přísady

1,5 kg uzené krkovice, česnek, půl celeru, petržel, mrkev, 2 cibule, kmín, pepř, sádlo

KNEDLÍKY:
200 g vařeného uzeného boku, 100 g slaniny, 670 g veky, 200 g hrubé mouky, sůl, mletý pepř, 3 vejce, mléko, 500 g cibule, 300 g kyselého zelí, 200 g škvarků, 200 g sádla

Postup

Uvařené uzené osušíme, výrazně potřeme česnekem, obalíme v pepři a kmínu či v rozdrceném jalovci nebo v zelených bylinkách dle ročního období a pečeme v horké troubě spolu s nakrájenou petrželí, cibulí a mrkví.

KNEDLÍKY:

Veku nakrájíme na kostky a necháme alespoň 1 den proschnout. Na sádle orestujeme cibuli společně s uzeným bokem a slaninou. Přidáme kyselé zelí a necháme orestovat.

Kostky veky navlhčíme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme vejce a orestovanou směs slaniny, cibule a zelí. Promícháme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky o váze asi 100 g, které vaříme v osolené vroucí vodě asi 25-30 min

Králičí hřbet plněný kachním masem s bílými hřiby a hruškovou omáčkou

Zdroj: Prima vařečka

Přísady

600 g králičího hřbetu, 120 g kachních prsou, 80 g bílých hřibů, 4 g soli, 2 g mletého bílého pepře, 2 g koření na zvěřinu, 20 g slaniny, 40 g cibule

HRUŠKOVÁ OMÁČKA:
120 g hrušek, 60 ml červeného vína, 1 g soli, špetka bílého pepře, 8 g škrobu, nepatrně skořice

Postup

Do odblaněného králičího hřbetu prořízneme kapsu, kterou naplníme nasekaným kachním masem, do kterého přidáme nakrájené hřiby, dochutíme solí, bílým pepřem a kořením na zvěřinu. Hřbet sklepneme paličkou a okořeníme na povrchu. Z cibule a slaniny připravíme základ, na kterém hřbet opečeme a dáme dopéct do trouby na 200°C.

HRUŠKOVÁ OMÁČKA:

Hruškovou dužinu nakrájíme a podusíme na víně s kořením. Směs rozmixujeme, povaříme a zahustíme škrobem.


Chop Suey

Zdroj: pohlednice

Přísady

400 g kuřecího nebo vepřového masa, 200 g bambusových výhonků (nebo zeleninové směsi, celeru, kedlubny nebo zelí), 5 lžic sterilovaných nebo podušených hub, 4 papriky (nejlépe červené nebo zelené), 5 lžic pórku nebo cibule, 5 lžic sterilovaného hrášku nebo fazolek, 3 lžíce sójové omáčky, lžička mletého zázvoru, 2 lžíce desertního vína, lžička škrobové moučky, špetka cukru, špetka glutasolu nebo vegety, 3 lžíce oleje nebo sádla, 200 g vařených nudlí, příp. sůl, lžíce vařených fazolí

Postup

Maso, houby a zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, promícháme se sójovou omáčkou, vínem, zázvorem, škrobovou moučkou a cukrem. Necháme asi 30 min. odležet v chladnu.

Na hluboké pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a směs rychle opékáme ze všech stran za stálého míchání. Podlijeme několika lžícemi vody a asi 5 min. podusíme. Přidáme glutasol, vařené fazole a nudle, ještě krátce opečeme a prohřejeme a případně dosolíme.

I když tento pokrm není čínského původu, přesto je za čínský pokládán a rozšířil se rychle po celém světě.

Tip

Místo nudlí je možné využít zbytky rýže nebo brambor. Maso můžeme nahradit konzervou, stejně tak i zeleninu sterilovanou směsí.


Lví hlavy - Šitsitou

Zdroj: pohlednice

Přísady

500 g mletého nemo jemně nasekaného vepřového masa, 1 velká cibule, 1 vejce, špetka pálivé papriky, 2 lžíce vína, 100 g bambusových výhonků nebo celeru, 2 lžíce sušených hub, lžička mletého zázvoru, sůl, špetka cukru, špetka glutasolu, olej, škrobová moučka, 500 g bílého vína, lžička cukru, 500 ml vývaru, lžíce sójové omáčky

Postup

Mleté maso promícháme s drobně nakrájenou cibulkou, vejcem, paprikou a vínem. Přidáme bambusové výhonky nebo celer (nakrájené na drobné kostičky a osmažené na oleji), posekané předem namočené houby, zázvor, sůl, cukr a glutasol. Dobře prohněteme a necháme chvíli odležet. Z masy utvoříme 8 koulí, obalíme ve škrobové moučce a dáme stranou.

Zelí rozebereme na listy, odstraníme silná žebra a listy nařežeme na větší kousky (6 cm x 6 cm). V hrnci rozehřejeme olej, dno pokryjeme polovinou nakrájených zelných listů a lehce osmahneme. Na pánvi osmažíme koule do zlatohněda, opatřně položíme na zelné listy a zakryjeme zbylou polovinou nakrájeného zelí. Zalijeme vývarem, smíchaným s pálivou paprikou, cukrem, sójovou omáčkou a vínem a dusíme asi 45 min.

Tip

Jako přílohu podáváme rýž

Vepřové maso s mandlemi

Zdroj: pohlednice

Přísady

400-500 g libového vepřového masa, lžička škrobové moučky, sůl, 1 bílek, 50 g opražených mandlí, 3-4 žampióny, 100 g bambusových výhonků nebo kedlubny, 3 lžíce oleje, 1 paprika, 1 pórek, 2 stroužky česneku, špetka zázvoru, špetka pálivé papriky

ZÁLIVKA:
2 lžíce vína, lžička sójové omáčky, lžička škrobové moučky, špetka glutasolu nebo vegety, 50 ml vývaru nebo vody

Postup

Maso nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s rozšlehaným bílkem a škrobovou moučkou, lehce osolíme a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme papriku na kostičky, úórek, žampióny, bambusové výhonky a česnek na plátky.

Na hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme kostičky masa, rychle opečeme ze všech stran, vsypeme mandle, osmahneme. Přidáme papriku, žampióny, pór a česnek, promícháme, opečeme, okořeníme zázvorem a paprikou a zalijeme zálivkou. Podusíme několik min. za stálého míchání.

Tip

Podávám s rýží.

Šuej-ču-žou - Vepřové maso se špenátem

Zdroj: pohlednice

Přísady

600 g vepřového masa z kýty, 2 vejce, špetka soli, lžíce ve vodě máčeného škrobu (Solamyl), olej, sádlo, 300 g špenátu nebo pekingského zelí (mangoldu), šálek vývaru, 2 lžíce desertního vína, lžíce sójové omáčky, lžíce oleje, špetka drcených pálivých papriček, špetka drceného pepře, glutasol nebo vegeta

Postup

Maso nakrájíme na tenké plátky o velikosti pětikoruny. Na misce ušleháme vejce se solí a máčeným škrobem. Směsí zalijeme maso a dáme odležet do chladničky. Potom maso obalené směsí z vajec rychle opečeme na oleji a olej slijeme.

Na pánev si dáme rozhřát 2 lžíce sádla, přidáme hrubě pokrájené lístečky čerstvého špenátu (marigoldu) nebo jemně pokrájené pekingské zelí. Zalijeme vývarem, vínem sójovou omáčkou. Za stálého míchání dusíme několik minut až zelenina zhřehne. Dochutíme glutasolem.

Na oleji osmahneme pálivé papričky a pepř a zvniklým ostře chutnajícím olejem přelijeme hotový pokrm.

Tip

Podáváme s rýží nebo vařenými nudlemi

Pekingské maso

Zdroj: pohlednice

Přísady

400-600 g hovězích roštěnek nebo svíčkové (i vepřové kýty), 2-3 kapie (i sterilované), 1 velká cibule, 1 vejce, 1 lžička škrobové moučky, lžíce vína, lžička cukru, lžíce sójové omáčky, špetka zázvoru, špetka pálivé papriky, sůl, olej, glutasol nebo vegeta

Postup

Maso nakrájíme na jemné nudličky, smícháme s rozšlehaným vejcem, vínem, se škrobovou moučkou, cukrem, paprikou a zázvorem. Prudce opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji za stálého míchání, přidáme drobně nakrájenou cibuli a kapie. Mícháme dále na pánvi asi 2-3 min., pak přidáme sójovou omácku, špetku glutasolu, případně sůl. Prohřejeme a promícháme.

Tip

Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.


Šunkové kornoutky zapečené se sýrem

Doba přípravy: 35 min.
Zdroj: Prima vařečka

Přísady

250 g čerstvých žampiónů, 2 lžíce rostlinného másla, 2 lžíce hladké mouky, 80 ml smetany, 80 ml bílého vína, 1  vejce, 8 plátků šunky, 2 malá rajčata, 75 g strouhaného sýra (ementál), petrželka, sůl, bílý pepř

Postup

Žampióny osmahneme na másle a vyndáme z  pánve.

Do výpeku vlijeme směs z mouky, smetany a vína. Uvaříme hustou omáčku, přidáme žampióny a vejce.

Připravíme si plátky šunky, na které klademe směs, svineme do kornoutku a vložíme do pekáčku předem vymazaného máslem.

Na kornoutky navršíme rajčata, posypeme sýrem, osolíme a krátce zapečeme

Závitky se šunkou

Doba přípravy: 60 min.
Počet porcí/ks: 4
Zdroj: Rytmus života

Přísady

200 g šunky, 1 střední čínské zelí, 2 barevné papriky, 1 stroužek česneku, špetka adžiky, 1/2 lžičky vegety, 300 ml smetany, 2 vejce, 250 g sýru eidam, 2 lžíce strouhanky

Postup

Čínské zelí rozebereme na jednotlivé listy a omyjeme. Necháme je oakapt, nakrájíme na nudličky a spaříme ve vroucí vodě asi 1 min. Pak zelí scedíme a necháme vychladnout.

Zelí dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené papriky, adžiku, vegetu, strouhanku a půl dávky najemno nastrouhaného sýra. Vše promícháme a připravenou směsí plníme šunku, kterou opatrně stočíme do závitků.

Závitky vložíme do zapékací mísy a zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a zbylým sýrem. Vložíme do trouby a při 190°C pečeme asi 25-30 min. Zapečené závitky podáváme se zeleninovým salátem.

Zapečené špagety


Přísady

500 g předního hovězího, 150 g tvrdého sýra, balíček špaget, 5 paprik, 5 rajčat, 2 feferonky, tabasco, kečup, hovězí bujón, pepř, olej, sádlo, česnek, cibuli

Postup

Na větší kousky pokrájené, osolené a opepřené maso osmažíme na sádle, přidáme česnek a zalijeme vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Osmažíme si na oleji cibuli, přidáme nakrájenou papriku a po jejím změknutí vložíme rajčata, česnek, bujón, opepříme, osolíme a dusíme do měkka. Zeleninu přidáme do masa, ochutíme kečupem, tabascem a společně podusíme.

Uvařené špagety smícháme se směsí, vložíme do zapékací mísy a posypané nastrouhaným sýrem 30 min. zapékáme.


Zapečené mleté maso


Přísady

400 g mletého masa, 250 g žampiónů, větší mrkev, 300 g strouhaného sýra, 8 větších brambor uvařených ve slupce, celer, cibule, kečup, sladká mletá paprika, tymián

Postup

Nejdříve na pánvi zpěníme cibuli, přidáme strouhanou mrkev a celer, pak mleté maso, žampióny, kečup. Ochutíme paprikou, tymiánem, solí a pepřem.

Do vymazaného pekáče vložíme pokrájené brambory, na které položíme masovou směs a zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme 20 min

Vepřové žebírko plněné bylinkami


Přísady

4 žebírka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, rozmarýnové jehličky, sekanou zelenou petrželku, libeček, pažitka, plísňový sýr, olej, sůl

Postup

Žebírka nakrojíme u kosti. Uděláme kapsu. Cibuli, česnek, rozmarýn a bylinky nasekáme a přidáme plísňový sýr. Kapsu naplníme, uzavřeme a prudce opečeme z každé strany. Pak zmírníme teplotu a dopékáme. Podáváme s kroketami

Vepřové žebírko s nakyslým jablkem


Přísady

4 žebírka, 1 velké nakyslé jablko, 3 polévkové lžíce másla, 1 polévková lžíce soli, 1 kávová lžička bílého pepře, 2 polévkové lžíce sladké smetany, 2 polévkové lžíce nadrobno nasekané čerstvé máty

Postup

Žebírka omyjeme, osušíme, podél kosti maso lehce nařízneme. Jablko rozkrojíme na tenké plátky.

Na pánvi rozehřejeme máslo a žebírka prudce opečeme pokaždé straně, osolíme a opepříme. Pak je přendáme do ohnivzdorné nádoby.

Na pánvi krátce opečeme jablečné plátky, naskládáme je na žebírka, na ně dáme plátky másla.

Dopékáme v troubě ještě asi 15 min. Na závěr přidáme smetanu s přimíchanou máto

Nadívané roštěnky


Přísady

4 tenké plátky roštěnky, sůl, pepř, hořčice, oloupané syrové brambory, cibule, kabanos, slanina

Postup

Maso osolíme, opepříme, potřeme hořčicí.

Brambory, kabanos, slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, smícháme a vzniklou směs pokládáme na plátky masa, které zatočíme a ovážeme nití.

Na tuku osmahneme dozlatova cibuli, přidáme závitky roštěnek, narychlo je osmažíme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Zbytky směsi, které se nevejdou do roštěnek přidáme do šťáv

Hovězí pečeně


Přísady

800 g hovězí plece, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 muškátového oříšku, 4 kusy hřebíčku a jalovce, kousek celé skořice, 2 lžíce brusinkového kompotu, 2 dcl jablečného moštu, sůl rýže jako příloha

Postup

Maso v celku osolíme, posypeme moukou a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji.

Zalijeme moštem, do šťávy vložíme koření, nejlépe v čajovém sítku, a dusíme přikryté na mírném ohni, až maso změkne.

Koření vyjmeme, omáčku doplníme brusinkami, maso nakrájíme na tenké plátky, přelijeme je omáčkou a s uvařenou rýží podáváme.


Nudličky v červeném hávu


Přísady

700 g svíčkové, 1 cibule, 250 g rajčatový protlak, červené víno, 120 g tuku, sůl, pepř

Postup

Hovězí maso nakrájíme na nudličky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova. Na cibulovém základu osmahneme maso, přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Poté dusíme do měkka.

Hovězí biftečky s jablkem a nivou


Přísady

4 plátky svíčkové, niva, jablko, olej, sůl a pepř

Postup

Plátky svíčkové lehce naklepneme, osolíme, opepříme a necháme pár hodin uležet. Poté je velmi rychle osmahneme na pánvi z obou stran, poklademe vrstvou strouhané nivy, nakrájeného jablka a dáme zapéct.


Jehněčí na česneku s bramborem a dušeným špenátem


Přísady

450 g libového jehněčího masa, 10 stroužků česneku, 100 g cibule, 500 g brambor, 1 kg mraženého nebo čerstvého špenátu, 50 ml mléka, 1/2 vejce

Postup

Jehněčí maso dusíme ve vodě s polovinou jemně nakrájené cibule a stroužkem česneku. Když je maso skoro měkké, přidáme brambory na kostičky a dusíme doměkka. Ke konci dochutíme druhým stroužkem česneku. Špenát spaříme, nasekáme a dáme dusit do trochy vody. Přidáme zbytek cibule a dusíme asi 5 min. Na závěr přidáme vejce rozšlehané s mlékem

Jehněčí pečeně s česnekem a rozmarýnem


Přísady

8 stroužků česneku, 1,4 kg jehněčích zad, 8 větviček rozmarýnu, sůl, pepř, olivový olej, 1 lžíce rybízového (jablečného) džemu, 1 lžíce hladké mouky, 300 ml vývaru

Postup

Stroužky česneku vaříme ve vroucí vodě asi 2 min. Konce jehněčích kostí očistíme, osolíme, okořeníme, vložíme do něj rozmarýn a kosti k sobě svážeme. Mezi každou kost vložíme stroužek česneku.

Pečeme podložené rozmarýnem v předem vyhřáté troubě při teplotě 200°C na každých 450 g 20 min. a ještě 20 min. navíc. Potíráme olejem a džemem z černého rybízu, podléváme vývarem. Na konci šťávu zredukujeme

Cikánský řízek


Přísady

4 vepřové kotlety, sůl, pepř, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, 100 g prorostlé slaniny, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu, 3 lžíce bílého vína, 1/8 l masového vývaru, 1/4 l kysané smetany, 2 zelené papriky, 2 pálivé papriky, 100 g žampiónů

Postup

Maso obalíme ve směsi koření a mouky. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvi orestujeme slaninu s masem. Na zbylém výpeku orestujeme cibuli, přidáme kečup, bílé víno, vývar a smetanu. Zpět vložíme řízky se slaninou a dusíme při nízké teplotě. Občas obrátíme.

Papriku nakrájíme na nudličky, houby na plátky, rozložíme na řízky a společně dusíme posledních 10 min. před podáváním. Na závěr dochutíme.


Kotlety na smetaně se žampióny


Přísady

8 vepřových kotlet, sůl, pepř, 300 g cibule, 250 g žampiónů, 2 lžíce oleje, 1/8 l masového vývaru, 140 g kečupu, 1 lžíce curry, 40 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l smetany

Postup

Kotlety osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Cibuli nakrájíme na kolečka a houby rozpůlíme. Kotlety naskládáme na výšku do zapékací misky. Vývar svaříme na husto spolu s curry, kečupem, vypečenou šťávou, přidáme cibuli, dochutíme a nalijeme na kotlety.

Na másle zpěníme houby a vyjmeme. Výpek zahustíme moukou, přilijeme smetanu a uvaříme hustou omáčku, do které vložíme houby, osolíme a opepříme.

Zalijeme kotlety a krátce zapečem

Kuřecí pomazánka se zeleninou


Přísady

1 sterilovaná zelenina, 400 g kuřecích prsou, 1 sojová majonéza, polévkové koření, petrželka, 1 pórek, vlašské ořechy, celozrnný chléb

Postup

Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě s trochou polévkového koření. Uvařené maso a dobře okapanou zeleninu umeleme, do směsi přidáme sojovou majonézu a promícháme.

Chléb nakrájíme na drobné kousky, které mažeme pomazánkou a zdobíme pórkem, ořechy a petrželko

Vitamínové chuťovky


Přísady

4 měkké sýry (žervé), 100 g rostlinného tuku, 6 stroužků česneku, 1 kompotovaný ananas, 200 g kuřecí šunky, sůl, bílý pepř, zázvor, celozrnný slunečnicový chléb, kiwi, mango, vlašské ořechy

Postup

V misce smícháme sýr, tuk, rozmačkaný česnek a koření a vyšleháme do pěny. Vmícháme jemně nasekanou šunku a řádně okapaný, na malé kousky nakrájený ananas.

Chléb nakrájíme na malé kostky, potřeme pěnou a zdobíme vlašskými ořechy a ovocem.


Tradiční romská jídla


Holubki (Plněné zelné listy)

Holubki Potřebujeme: 4 velké zelné listy, 200 g mletého vepřového nebo kuřecího masa, 2 větší naběračky dušené rýže, olej, cibule, česnek, sůl, pepř, hladká mouka.

Zelí na půl uvaříme, necháme vychladnout. Do mletého masa přidáme rýži uvařenou na půl, pepř, cibuli, česnek a směs promícháme. Nařežeme zelí, dáme dovnitř směs s mletým masem, zabalíme, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme a necháme vařit. Někdo dává holubki do trouby, ale lze je vařit i ve vodě. Vaří se půl hodiny či hodinu, podávají se s chlebem nebo s bramborami.


Pišot

4 brambory
jeden žloutek
1/2 kg hrubé mouky
máslo nebo olej
sůl
pepř

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, osolíme a opepříme, přidáme jeden žloutek a vše pořádně promícháme s hrubou moukou. Poté vyválíme těsto jako na nudle a nakrájíme na menší čtverečky.

Čtverečky naplníme náplní podle chuti - bramborami, ochuceným tvarohem, kyselým zelím nebo sušenými švestkami či povidly - a přeložíme na trojúhelníčky, které na koncích pořádně stiskeneme, aby náplň nevytekla ven. Takto připravené vhodíme do vařící vody a hlídáme, aby se nepřilepil pišot ke dnu. Když vyplave na hladinu, znamená to, že je hotový a my můžeme pirohy vyndavat cedníkem. Pišot podáváme politý rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!


Mačanka z masa (tradiční romská polévka)

1/3 kg hovězího masa
3 čerstvé houby nebo hrst sušených
cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
tuk
ocet

Ochutnávka romských jídel (Foto: ČTK) Maso spolu s pokrájenými houbami dejte vařit a až bude měkké, tak ho vyndejte, nakrájejte a opět vložte do vody. Přidejte česnek, vývar osolte a opepřete a dále vařte ještě chvilku. Mezitím si připravte hrníček vody, smíchejte ji s hladkou moukou a vylijte do vařící se polévky. Tu ještě pět minut míchejte a vařte. Poté dochuťte lžící octa a nechte stát.

Na pánvi osmahněte na oleji do zlatova cibulku a přisypte sladkou papriku. Pak zbývá jen mačanku nabrat do talíře, posypat cibulku s paprikou a pustit se do jídla. Mačanku můžete připravit i bez masa - na kyselém mléce. Dobrou chuť!

Štrůdl (závin) po maďarsku

Potřebujeme: 1kg hladké mouky, 1kg máku, 1kg jablek, 1 kg tvarohu, vanilkový cukr, olej

Do mísy vsypeme mouku, mírně osolíme a přilijeme postupně tolik vody, aby vzniklo vláčné těsto. Hněteme napřed vařečkou, potom rukama a necháme asi půl hodiny odstát.

Po půlhodině těsto rozválíme válečkem na celou plochu omyvatelného ubrusu na stole - jako bychom chtěli těstem stůl celý přikrýt. Na takto roztažené těsto klademe mletý mák, strouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem a těsto opatrně srolujeme do závinu. Pomáháme si postupným zvedáním ubrusu, který nám umožní těsto zavinovat. Povrch potřeme olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut. Místo máku můžeme použít tvaroh.

Bramborový guláš

Potřebujeme: asi 2kg brambor, libové drůbeží párky, cibuli, 2 stroužky česneku, sladkou papriku, pálivou papriku, majoránku

Očistíme brambory, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hrnce přidáme dvě velké nadrobno nakrájené cibule, dva stroužky česneku a na špičku nože sladkou papriku. Vaříme ve vodě do měkka. Přidáme libové párky nakrájené na kolečka. Dochutíme majoránkou, můžeme přidat špetku pálivé papriky nebo feferonky. Podáváme s chlebem.

Pečené brambory

Potřebujeme: brambory, olej, vejce, sterilovaný hrášek, cibuli, česnek.

Brambory důkladně očistíme. Vaříme je ve slupce doměkka. Na pekáči rozpálíme olej. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách pokládáme do pekáče s vařenými vejci, sterilovaným hráškem, nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Vše ochutíme pepřem, mírně osolíme a pečeme při 150 stupních v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou.

Bramborový kotlík s klobásou

Potřebujeme: brambory, olej, ostřejší klobásy, cibuli, rajčatovou šťávu, hovězí vývar, mrkev, sterilovaný hrášek, rajčata, smetanu, máslo, tvrdý sýr.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme celé klobásy a nakrájenou cibuli. Obojí opečeme.

Opečené klobásy po zchladnutí nakrájíme na silnější plátky a dáme do zapékací mísy. Rajčatovou omáčku smícháme s hovězím vývarem a přidáme s mrkví nakrájenou na plátky ke klobásám a cibuli. V zakryté míse dáme do předehřáté trouby a dusíme 30 minut.

Poté přidáme hrášek a rajče a pečeme nezakryté 10 minut.

Oloupané brambory uvaříme doměkka a rozmačkáme na hladkou kaši.

Vmícháme smetanu a máslo. Bramborovou kaší překryjeme klobásy ze zeleninou. Posypeme nastrouhaným sýrem, vrátíme do trouby a zapékáme 10 - 15 minut, dokud se sýr neroztaví.

Fazolová polévka

Potřebujeme: velké bílé či strakaté fazole, mrkev, petržel, brambory, vegetu, libový drůbeží párek.

Fazole namočíme a necháme ve vodě přes noc. Druhý den fazole slijeme, přidáme vodu, nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel) a vaříme tak dlouho, až jsou fazole dostatečně měkké. Dochutíme vegetou, přidáme nadrobno nakrájené předvařené brambory. Můžeme přidat libový drůbeží párek. Podáváme s chlebem.

Plněné papriky

Potřebujeme: 1/4 kg mletého masa, které jsme nechali namlít z libového kousku, 1/4 kg předvařené rýže, 1/2 kg velkých zelených paprik, 1/2 kg rajčat nebo jeden rajský protlak, česnek, špetku pepře, sladkou mletou papriku.

Mleté maso smícháme s rýží, okořeníme špetkou mleté papriky, přidáme trochu pepře a mírně osolíme. Papriky zbavíme jadérek tak, že odkrojíme vrch se stopkou a do dutiny napěchujeme masovou směs. Rajčata spaříme vařící vodou, sloupneme slupku a rozmačkáme je vidličkou. Paprikové lusky vložíme do hrnce na sebe, přidáme vodu, rozvařená rajčata nebo rajský protlak a na mírném ohni vaříme asi hodinu. Jako přílohu podáváme knedlík.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

is tadalafil available in the us olgstnoegfdSmidaBtjnoultm

(Gtnbfroto, 9. 5. 2021 1:59)

sublingual viagra https://jokviagra.com/ - female viagra pill viagra triangle

iron dragon tadalafil olgsasbnvoegfdSmidaBtjnoulth

(Gvdbfroto, 29. 4. 2021 13:47)

online tadalafil canada https://boxtadafil.com/ - oxytocin tadalafil generic cialis tadalafil 20 mg from india

walmart pharmacy hours sunday dgsbvfdaddergorcamz

(LhdvDyexy, 27. 4. 2021 10:37)

generic cialis australia https://asciled.com/ cialis super active 20 mg

injured workers pharmacy afhdbcaddergoxlxym

(RfvbDyexy, 27. 4. 2021 1:10)

cialis kaufen https://cileve.com/ purchase original cialis

tadalafil 5 mg tablet hvgeeahdSmidaBtjnoults

(Bbdfsync, 25. 4. 2021 11:36)

adderall and viagra https://gensitecil.com/ viagra no prescription

generic name for levitra fdvefbfbldSmidaBtjnoultg

(Lrbssnice, 24. 4. 2021 21:33)

when will levitra be generic https://uslevitraanna.com/ levitra picture

XEvil can solve 99% types of captchas

(LatonyaNusty, 26. 3. 2018 7:32)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

Tornado, earchquakes?! No, it is XEvil.

(MashaGon, 12. 12. 2017 19:16)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

vyborne recepty pane homolko

(paní neznama, 26. 9. 2008 13:17)

docela dobré recepty , ale vadí mi že třeba zvěřina kterou bych si dala je drahá a do lesa na ní nemohu tak by se tam hodili recepty za pár kaček lidi jsou chudý ale zase vas pochválím za sladké recepty to jsou levné ne moc pracné a určitě dobré chvalim nasledanou p. neznamá.